ANASAYFA arrow right Güncel

Mikrop ve virüsü önleyen filtreler kullanılmalı

Mikrop ve virüsü önleyen filtreler kullanılmalı
YAYINLAMA: 29 Ekim 2020 / 21.34
GÜNCELLEME: 29 Ekim 2020 / 22.02

Kış ayının gelmesiyle beraber iş güvenliğinde önemli bir sürece girildiğinin altını çizen İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, “Şu ana kadar açık alanda çalışan insanlar artık kapalı alanlarda çalışmaya başlayacak. Dışarıdan temiz havayla sürekli sirkülasyon yapılarak pandeminin yayılmasının önlenmesi için tedbirler alınıyordu. Artık havalandırmalar ve pencereler kapatılmaya başlandı. Özellikle havalandırma sistemlerinde doğal hava sirkülasyonuyla devam edilmesi, bunun yapılamadığı yerlerde de HP filtreli klimaların kullanılması gerekiyor. Yani mikrop ve virüsü önleyen filtrelerin kullanılması gerekiyor. Böyle bir imkan yoksa mikrop ve virüsleri öldüren ekipman ve donanımların kullanılması gerekiyor” diye konuştu.

Maskeleri bir tıbbi atık olarak kabul etmemiz gerekiyor

Maskelerin sürekli olarak değiştirilmesi gerektiğini söyleyen Karatok, “En önemlisi sıkıntılardan biri maskelerin diğer çöplerle birlikte atılmasıdır. Artık maskeleri bir tıbbi atık olarak kabul etmemiz gerekiyor. Dolayısıyla ayrı bir yere atılması veya geri dönüşüme gönderilmelidir. Virüsün yayılmasını önlemek için bulaşabileceği kaynaklar önlenmelidir. Bu konuda sorumluluk ve görev bilinci işverene daha sonra ise işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmana düşüyor” dedi.

Belediyelerin üzerine düşen görev ve sorumlulukları var

Başkan Karatok, “Yerel yönetimler eğer iş sağlığı ve güvenliği konusunda bir farkındalık oluşturacak bir uygulama yapma bilincinde hareket ederse ciddi manada iş kazalarını önleyebiliriz” derken, “Büyükşehir, Şehitkamil, Şahinbey ve diğer ilçe belediyelerinin sorumlulukları var. Örneğin bir kişi inşaat ruhsatı belediyeden alıyor. Belediyelerin ilgili birimleri o inşaatı denetleme görev ve sorumluluğu var. Bu yerine getirildiğinde en çok ölümlü iş kazasının meydana  gelmiş olduğu inşaat sektöründe iş kazalarını ciddi anlamda önleriz. Ama belediyelerin bu konuda herhangi bir çalışma yaptığını görmedik ve duymadık” diye konuşma gerçekleştirdi.

İşletmelerin yaklaşık yüzde 50’si iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alıyor

Sahada ciddi denetim eksikliğinin olduğunu ifade eden İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Gaziantep’te işletmelerin yaklaşık yüzde 50’si iş sağlığı ve güvenliği hizmeti alıyor. Bakanlığın iş sağlığı ve güvenliği hizmeti almayan işletmelere yaptırım uygulamalıdır. Zaten kanunda da hizmet almayan işletmelere cezai işlemlerin uygulaması gerektiği belirtiliyor. Ama son 5 yılda bunun uygulandığını ne gördük ne de duyduk.” Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *