ANASAYFA arrow right Yaşam

Mevcut uygulamalarla işyerlerinde iş güvenliğinin sağlanması mümkün değil

Mevcut uygulamalarla işyerlerinde iş güvenliğinin sağlanması mümkün değil
YAYINLAMA: 03 Mayıs 2020 / 20.49
GÜNCELLEME: 03 Mayıs 2020 / 21.05
Her yıl 3 milyon kişinin iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği tespitini yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, “İş yerlerinde çalışan milyonlarca işçi tehlike altında" dedi.

Her yıl 3 milyon kişinin iş kazası ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiği tespitini yapan İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, “İş yerlerinde çalışan milyonlarca işçi tehlike altında. Bu tehlikeler işçiyi etkilediği gibi işyerlerini ve ülke ekonomilerini de etkiler hale geldi. Mevcut uygulamalar ile iş yerlerinde iş güvenliğinin sağlanması artık mümkün değil” dedi.

COVİD-19 salgını nedeniyle iş sağlığı ve güvenliğinde ezberlerin bozulduğuna dikkat çeken Karatok, “Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından meslek hastalıkları ve iş kazalarının önlenmesi amacıyla, 2003 yılından bu yana her yıl 28 Nisan’da farklı bir tema ile kutlanmaktadır. Her yıl dünyada, yaklaşık 3 milyon çalışan iş kazası ve işle ilgili hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirmekte. Ne yazık ki, büyük bir çoğunluğu önlenebilir olan işle ilgili kaza ve meslek hastalıklar kabul edilemez boyutlardadır” şeklinde konuştu.
Her yıl 3 milyon kişi hayatını kaybediyor
Karatok, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün verilerine göre; her yıl yaklaşık olarak 3 milyon kişinin iş kazaları ve meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini, 300 milyon ölümcül olmayan kaza meydana geldiğini vurgularken, “Ancak bu tahminler, sorunun büyüklüğünü, iş kazalarının ve hastalıklarının işçiler, aileler ve ekonomiler üzerindeki gerçek etkisini tam olarak yansıtmamakta. İşle ilgili kazaların, yaralanmaların ve hastalıkların boyut ve sonuçlarının daha iyi anlaşılması ve güvenli ve sağlıklı işyeri için etkili politika ve stratejilerin altını çizmek için daha iyi ulusal veriler gereklidir” ifadelerini kullandı.
İş yerlerinde çalışan milyonlarca işçi tehlike altında
İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Gaziantep İl Temsilcisi İbrahim Karatok, konuşmasına şu şekilde devam etti: "Günümüzde teknolojik, çevresel, demografik değişimler çalışma yaşamını yeniden şekillendirmekte, mevcut olanlardan daha önemli ve yeni bazı sağlık güvenlik tehlikeleri oluşmuştur. İş yerlerinde çalışan milyonlarca işçi tehlike altındadır. Bu tehlikeler işçiyi etkilediği gibi işyerlerini ve ülke ekonomilerini de etkiler hale geldi. Mevcut uygulamalar ile iş yerlerinde güvenliğinin sağlanması artık mümkün değildir. Sağlıklı ve güvenli bir ortamda çalışmak bir ‘insan hakkıdır’; dolayısıyla bu hakkın gerçek anlamda yaşama geçebilmesi ve kullanılabilmesi için İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili tüm pratikler ve uygulamaların her düzeyde gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesi gerekmektedir. Çünkü mevcut uygulamalar yetersiz kaldı. Tüm ezberlerimizi bozmalıyız.”
Öneri ve uyarıları dikkate alırsak iş kazalarını engelleyebiliriz
Ülkemizdeki kamı ve işyerlerini uyarmayı ihmal etmeyen Karatok, “Çünkü kaybedersek hep birlikte kaybedeceğiz. Bunu bu günlerde hep birlikte yaşamaktayız. Daha iyisini birlikte başarabiliriz. Daha iyisini ancak ben yaptım oldu diyerek değil, alanda sahada çalışan iş güvenliği ve iş yeri hekimlerinin görüş, önerileri ve uyarılarını dikkate alırsak başarabiliriz” diye açıklama yaptı. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *