ANASAYFA arrow right Yaşam

Metro AVM çevresi imara açıldı, acil tedavi merkezi kurulma şansı kalmadı

Metro AVM çevresi imara açıldı, acil tedavi merkezi kurulma şansı kalmadı
YAYINLAMA: 30 Nisan 2020 / 21.23
GÜNCELLEME: 30 Nisan 2020 / 21.23
Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Ölçal Tezel, salgınla mücadelede acil tedavi merkezlerinin şimdiden planlanması gerektiğini vurguladı

Başkan Tezel, “Salgına ilk müdahale konusunda başarısız olan ve şu anda virüsün en hızlı yayıldığı ülkelerden İngiltere’de yoğun bakım ünitelerinin yetersiz gelmesi sebebiyle Londra’da bulunan Excel Fuar Merkezi, iki hafta içerisinde 4 bin hasta kapasiteli bir sağlık merkezine dönüştürüldü. Ülkemizde de, yaşadığımız kentte de bu ihtimalin göz önünde bulundurulması ve planlamanın şimdiden, acilen yapılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Salgını ciddiye almayan İtalya, İngiltere, ABD gibi ülkeler ağır bedeller ödediğini ve şu anda salgını kontrol altına alabilmek için başlangıçta alacaklarından çok daha sert önlemler almak durumunda kaldıklarını hatırlatan Başkan Tezel, “Ülkemizin şanslı olduğu konulardan birisi yoğun bakım yatak kapasitemizin dünya genelinde iyi bir noktada olmasıyken, vaka sayısının önümüzdeki süreçte daha da artmasıyla yoğun bakım kapasitesinin yetersiz gelmesi ihtimalinin şimdiden değerlendirilmesi ve çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu felaketle mücadelede hem çok hızlı düşünmek ve karar vermeye, hem diğer ülkelerde yaşanan tecrübelerden faydalanmaya, hem de nitelikli insan gücünden doğru şekilde faydalanmaya ihtiyacımız bulunuyor” diye konuştu.
Tedavi merkezi olarak kullanılabilecek yerler bulunuyor
Gaziantep’te acil durumlarda gereksinim duyulacak sahra hastanesinin kurulacağı alanlardan olan Metro AVM çevresindeki yeşil alanın imara açıldığını hatırlatan Tezel, “Mimarlar Odası tarafından açılan davaların tümünde iptal kararları alınmasına rağmen, yapılaşma devam etmiş ve ne yazık ki bu ihtiyaç için son derece elverişli olan bu alanda acil tedavi merkezi kurulma şansı kalmamıştır. Ancak yine de ihtiyaç halinde tedavi merkezi olarak kullanılabilecek noktalar bulunmaktadır. Başta Ortadoğu Fuar Merkezi, şu an kullanılmayan geniş açıklıklı mekanlar barındıran kültür merkezleri, kapalı spor salonları, oteller gibi yapıların sağlık tesislerine dönüştürülebilmesi için gerekli organizasyon ve planlamanın yapılmasında büyük fayda vardır” dedi.
Kamil Ocak Stadyumu’nun yeri Sahra Hastanesi için elverişli
Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Aslı Ölçal Tezel, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Yine faaliyette olan hastanelere yakınlığı dolayısıyla Millet Bahçesi yapılacak olan Kamil Ocak Stadyumu’nun yeri de sahra hastanesi için son derece elverişli bir seçenektir. Ülkemizde ve şehrimizde ihtiyaç halinde kurulacak acil tedavi merkezlerinin tasarımını ve planlamasını yapabilecek nitelikte çok sayıda mimar, mühendis, sağlık uzmanı bulunmaktadır ve kamudan gelecek bir dayanışma çağrısına özveriyle katılım sağlayacaklardır. Mimarlar Odası olarak bu hususta gereken desteği tüm gücümüzle vereceğiz.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *