ANASAYFA arrow right Yaşam

Mesleğini düzgün yapan peyzaj mimarlarının geleceği parlak

Mesleğini düzgün yapan peyzaj mimarlarının geleceği parlak
YAYINLAMA: 07 Mayıs 2021 / 18.26
GÜNCELLEME: 07 Mayıs 2021 / 18.40
TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Gaziantep İl Temsilcisi Ersin Özbadem, yaptığı açıklamada, mesleğini doğru yapan peyzaj mimarlarının geleceğinin parlak olduğunu söyledi. “Peyzaj mimarlığı geleceğin mesleğidir. Çünkü pandemi döneminde bu mesleğin önemi daha da anlaşıldı” şeklinde konuştu.

Dikilen her ağacın bizden sonraki nesillere ve çocuklarımıza çok faydası olacak

Özbadem, “Yeni mezunların çok ciddi anlamda saha ve proje tecrübesinin olması lazım. Kendilerini geliştirdikleri anda iş bulamama gibi bir sorunları olmaz. İl temsilciliği olarak bu konuda meslektaşlarımıza yardım ediyoruz. Sektörlerde peyzaj mimarı yeteri kadar var ancak peyzaj teknikeri yeterli düzeyde değil. Özellikle bakım hizmetleri konusunda çok açık var. Çünkü peyzaj işi çiçeği ve ağacı dikmek ile başlar ve devamını getirmek gerekiyor. Dikilen her ağacın bizden sonraki nesillere ve çocuklarımıza çok faydası olacak”

Peyzaj proje eki ağaç kesmenin önüne geçmede çok önemli

İnşat sektörünün gelişmesinin peyzaj mimarlarının iş yükünü artırdığını ifade eden Özbadem, “Hem projeli hizmetler hem de insanların düzenli bir bahçe isteği peyzaj mimarların sorumluluğunu artırıyor. Şahinbey ve Şehitkamil Belediyeleri imar ruhsat eklerinde peyzaj projesini de zorunlu kıldı. Bu projelerin eskiden uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilmiyordu, artık bu kontrollerin yapılacak olması bizler için çok sevindiricidir. Çünkü peyzaj proje eki ağaç kesmenin önüne geçmede çok önemlidir. Peyzaj mimarları olarak bir ağacın 10 yılda nasıl olacağını biliyoruz. Küçük bir bahçeye söğüt veya çınar ağacı dikemezsin. Ekilecek alan gerek kök gerekse taç yapısı bakımından belli bir düzeyde olmalı dikilecek ağaçlar insanlara engel olmamalı. İnsanlar bahçeyi verimli kullanmaları için peyzaj projeleri çok önemli” ifadelerini kullandı.

Pandemi sürecinde bağ evleri ve müstakil villalara rağbet arttı

Pandemi sürecinde bağ evleri ve müstakil villaların çok fazla rağbet görmeye başladığını açıklayan Özbadem, “Bu da ciddi anlamda peyzaj potansiyeli ortaya çıkardı. Bu süreçte insanlar bütçelerine göre bahçelerine peyzaj düzenlemesi yaptırıyor. Hatta meslektaşlarımız sokağa çıkma yasaklarında bile çalışma izin belgelerini alıp yoğun şekilde çalışmaya devam ediyorlar” açıklamasında bulundu.

Kentte proje çizmeye yetkili 8 firma bulunuyor

Özbadem, kentte proje çizmeye yetkili 8 firma bulunduğunu vurguladı. “Eskiden proje çizmeye yetkili 3 firma var iken bu sayı 8’e yükseldi ve bu rakamın artacağını düşünüyoruz. Proje firmalarının artması sektöre bir kalite getirecektir. İnsanlar artık proje çizdirip bitki almaya öyle çıkmalılar. Çünkü çoğu fidanlıklarda bir meslektaşımız görev yapıyor. Dolayısıyla bu arkadaş proje çizerken fidanlıktaki bitkilerin satılmasını sağlamak zorunda. Ama müşteri projesini bağımsız şekilde çizdirip fidanlığa öyle giderse bu iş daha sağlıklı olur” diye konuştu. Özer Karınca

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *