ANASAYFA arrow right Güncel

Mesleğimizin geleceğine umutla bakamıyoruz

YAYINLAMA: 22 Kasım 2022 / 21.21
GÜNCELLEME: 22 Kasım 2022 / 21.21
Diş Hekimliği Günü ve Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla açıklama yapan Gaziantep Dişhekimleri Odası Başkanı Dr. Dt. M. Yücel Özbaş, “104 Diş Hekimliği Fakültesinde eğitim gören 39 bin öğrenci ile önümüzdeki 5 sene içerisinde toplamda 85 bin civarında diş hekimine ulaşarak 5 yılda neredeyse sayımız 2 kat artacak. Bu da ne yazık ki mesleğimizin geleceğine umutla bakmamızı zorlaştırıyor” dedi.

İşsiz diş hekimi ordusu ile karşı karşıya kalacağız

Türkiye’de Türk Diş Hekimleri Birliği’ne kayıtlı 34 bin, kamuda ise 12 bin olmak üzere toplamda 46 bin diş hekiminin toplum ağız ve diş sağlığı hizmeti sunduklarını söyleyen Özbaş, “Halkın ağız ve diş sağlığını korumak ve eksikliklerini gidermek hiç şüphesiz donanımlı bir diş hekimi kadrosu ile en iyi şekilde sağlanır. Donanımlı bir Diş hekimi yetiştirebilmek için de Diş Hekimliği Fakültelerinin fiziki ve akademik altyapılarının güçlü olması gerekir. Ne yazık ki hesapsız bir şekilde açılan yeni fakültelerinin çoğu Alt yapıdan yoksun, yeterli akademik kadroları olmadan eğitim hayatına ve sağlık hizmeti vermeye başlıyorlar. Bunun yanı sıra mevcut fakültelerde fiziki kapasitenin çok üstünde artan kontenjanlar, diş hekimi eğitimindeki niteliği sorgulamamıza yol açtığı gibi, işsiz diş hekimi ordusu ile karşı karşıya kalmamızı da sağlayacak” uyarısında bulundu.

‘Topluma daha sağlıklı ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek için, kalifiye ve donanımlı diş hekimleri yetiştirmemiz gerekiyor’ çağrısı yapan Başkan Özbaş, bunun içinde kontenjan planlamaları yapan YÖK’ün bir an önce Türk Dişhekimleri Birliğinin uyarılarını dikkate alarak ilk etapta kurulması onaylanmış ama öğrenci almayan ve fiziki altyapısı yetersiz olan fakülteleri kapatması ve mevcut fakültelerinde kapasitelerinin çok üzerinde olan kontenjanlarını azaltması gerektiğini sözlerine ekledi.

Özbaş, “Topluma daha sağlıklı ağız ve diş sağlığı hizmeti verebilmek için, kamuda çalışan meslektaşlarımızın, niteliksiz tedavi yaratan performans uygulamaları ve yetersiz sürelerde planlanan MHRS tedavi sürelerine ilave olarak bakanlık tarafından verilen ek hasta uygulamasından vazgeçilmesi, tedavilerin olması gereken zamana yayılmalı. Diş hekimlerinin geleceğe dair umutlarını arttırmak için BAĞKUR ve SGK’dan emekli olan meslektaşlarımızın emekli aylıklarını kamudan emekli olan meslektaşlarının emekli aylıkları seviyesine getirilmeli. Özel sağlık kuruluşlarına, dışardan sermayenin girişinin önüne geçilmesi ve buralarda çalışan diş hekimlerinin işçileştirilmesinin önlenmesi, sağlıkta şiddet vakalarına karşı, yasal önlemlerin titizlikle uygulanması, mezuniyet sonrası diş hekimliği eğitiminin zorunlu hale getirilerek, hekimlerimizin bilimsel ve teknolojik gelişmeleri daha iyi takip etmelerinin sağlanması lazım” diye konuşma yaptı. Âdem Kesenek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *