ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Merkezde ittifak destek görüyor

Merkezde ittifak destek görüyor
YAYINLAMA: 09 Nisan 2021 / 18.57
GÜNCELLEME: 09 Nisan 2021 / 18.57
Erken genel seçime 23 civarında partinin katılacak olması nedeniyle, AKP’nin çoğunluk oylarını alarak iktidara gelme şansını engellemek amacıyla merkez sağda ve solda bulunan partiler arasında ittifak yapılması önerisine siyasiler olumlu bakıyor.

ANAP İl Başkanı Necati Binici, uzun zamandan sonra mecliste çoğunluğun desteği ile çıkan AB uyum yasalarının seçimden sonra uygulanabilmesi için bu konuya sahip çıkan ve benimseyen partilerin iktidara gelmesi gerektiğini belirterek, “Seçim sonrasında böyle bir hükümetin kurulması için seçim öncesi AB yanlısı partiler arasında ittifak yapılmasında hiçbir sakınca yok. AB konusunda hemfikir olduğumuz YTP, DSP gibi partilerle ittifak yapılmasında sakınca görmüyoruz” dedi. Binici, parti olarak baraj sorunlarının bulunmadığını söylerken, “ANAP’ın yaptığı hizmetler ortada. Halk bunları değerlendirecek. Bizim baraj sorunumuz yok” dedi.

Her düşüncenin parlamentoda kendini ifade etmesi gerektiğini, bunun için de ittifakların olumlu olduğunu söyleyen Saadet Partisi İl Başkanı İrfan Çelikaslan, “Bu tür ittifaklar dünyanın diğer ülkelerinde de oluyor, Türkiye’de neden olmasın? Zaten, geçtiğimiz dönemlerde zaman zaman ittifaklar gayri resmi de olsa yapıldı. Bunun yasal hale getirilmesi gerek. Biz hiçbir siyasi partiye menfi yaklaşmıyoruz. HADEP’le ittifak olayı yok, ama HADEP’te bu ülkenin yasal olarak kurulan bir partisi. SP asgari müştereklerde anlaşacağı partilerle ittifak yapabilir” dedi. Baraj sorunlarının bulunmadığını kaydeden Çelikaslan, “Bizim misyona, düşünceye ait kemikleşmiş yüzde 9.5 oyumuz var. Diğer oyları da buna eklersek barajın çok üzerinde oy hedefliyoruz” diye konuştu.

MHP İI Başkanı Süleyman Uçan, partiler arasında ittifaka en soğuk bakan parti olduklarını, her partinin tek başına seçime girip kendi gücünü ortaya koyması gerektiğini açıkladı. Şimdiye kadar ittifakların randıman vermediğini söyleyen Uçan, “İttifak yaparak meclise giren partiler sonradan birbirinden ayrılıp, herkes kendi parti çatısı altında siyasetine devam ediyor.

Geçmişte bunun örnekleri yaşandı. İttifakla bazı partiler, bazı düşünceler meclise taşınmış oluyor, başka bir faydası yok. Belki de hiç meclise giremeyecek partiler ittifak yolu ile giriyor. Ülkeye bir faydası olmuyor, ama o partilere elbette faydası var” dedi. İttifak yolu ile meclise çok partinin girebileceğini ve böylece çok partili koalisyonların olabileceğini bunun da ülkeye bir faydasının olmayacağını kaydeden Uçan, çok güçlü iktidarların işbaşına gelmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

SHP Kurucu Üyesi Ökkeş Kıroğlu da mevcut siyasi yapılanmadan dolayı ittifakların kaçınılmaz olduğunu söylerken, “Zaten parti olarak bizim ilk hedefimiz solda ittifak yaparak parlamentoya gitmek. Solun buna ihtiyacı var. İttifaklar mutlaka olmalı. Her düşünce mecliste temsil edilebilmeli. İttifak konusuna parti olarak önem veriyoruz. Bu nedenle de soldaki partiler arasında görüşmelerimiz devam ediyor” şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *