ANASAYFA arrow right Ekonomi

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 60,4'e yükseldi

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 60,4'e yükseldi
YAYINLAMA: 28 Temmuz 2022 / 16.11
GÜNCELLEME: 28 Temmuz 2022 / 16.11
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın 3. enflasyon raporunu sundu.

Nisan ayında gerçekleşen bir önceki toplantıda banka yüzde 23,2'lik yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 42,8'e yükseltmişti. Bu toplantıda ise enflasyon tahmini yüzde 42,8'den yüzde 60,4'e yükseltildi. Böylece TCMB enflasyon tahmininde 17,6 puanlık revizeye gitmiş oldu.

Kavcıoğlu, enflasyonun 2023 yıl sonunda yüzde 19,2, 2024 yıl sonunda ise yüzde 8,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. 2022 yılında gıda enflasyonu beklentisi ise yüzde 71,3 oldu. Kavcıoğlu, piyasa faizlerinin, TCMB faizinden yüksek olmasına ilişkin olarak " Tüm faizlerin politika faizine yakınsaması için gereken adımları atmaya devam edeceğiz" dedi.

Enflasyonun atalete dönüşmemesi için sert tedbirler alındığını ve bu tedbirlerin devam edeceğine işaret eden Kavcıoğlu "Yapışkanlığın önüne geçmeye çalışıyoruz, aldığımız ve alacağımız kararlarla yıl sonundan sonra enflasyonun aşağı doğru geleceğini bekliyoruz" diye konuştu. Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybına da değinen Kavcıoğlu "Dünyadaki gelişmeler bizi etkiliyor, son 10 günü çıkardığımızda son bir ayda en az değer kaybeden para birimi Türk lirası" ifadelerini kullandı.

Kavcıoğlu'nun konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir"

" Yılın ikinci çeyreğinde gerçekleşen jeopolitik riskler ile pandemiden kaynaklanan aksamalar küresel iktisadi faaliyeti olumsuz etkilemektedir.

Para politikası kararları küresel ekonomide belirgin yavaşlama olasılığını güçlendirdi. Emtia fiyatları bir miktar geriledi, tedarik süreleri kısalmaya başladı. 

Türkiye ekonomisi üretim, ihracat ve istihdamı artırmayı merkeze alan bir yapısal dönüşüm sürecindedir. Türkiye ekonomisi 2004 yılından bu yana ilk defa ve üst üste cari fazla vermiştir. Küresel emtia fiyatları normalleşme eğilimine girdiğinde, ekonomimiz cari fazla verme kapasitesine ulaşmış olacaktır.

Özellikle sanayi üretimi öncüsü olan makine teçizat yatırımları istikrarlı büyümeye işaret etmektedir. (Makine-Teçhizat) 2022 yılının ilk çeyreği itibarıyla milli gelir içindeki payı yüzde 18 ile tarihsel olarak en yüksek seviyesine ulaşmıştır. Toplam istihdam edilen kişi sayısı tarihsel yüksek seviyelere ulaşmıştır. İstihdamdaki artış emsal ülkelere oranla oldukça yüksek seviyededir.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *