ANASAYFA arrow right Ekonomi

Merkez Bankası'nın yarın alacağı faiz kararını yine Reuters açıkladı

Merkez Bankası'nın yarın alacağı faiz kararını yine Reuters açıkladı
YAYINLAMA: 16 Mart 2022 / 18.20
GÜNCELLEME: 16 Mart 2022 / 18.20
Reuters anketine katılan 18 kurumun tümü Merkez Bankası'nın yarınki Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmeyerek, faizlerin sabit tutacağını belirtti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) yılın üçüncü faiz kararı piyasalar tarafından merakla bekleniyor. Şubat ayında 20 yılın yeni zirvesi yüzde 54.4'e tırmanan enflasyona rağmen Merkez Bankası'nın faiz kararı yüzde 14 seviyesinde sabit tutulması yönünde.

Merkez Bankası faiz kararı 17 Mart günü saat 14:00'da açıklanacak.

Hükümetin geçtiğimiz aylarda enflasyonu düşüreceği, üretimi ve ihracatı artıracağı beklentisiyle faizi düşürmesi piyasaları olumsuz etkilemişti. Son iki ayda ise Merkez Bankası politika faizini yüzde 14’te sabit tuttu.

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI NE OLUR?

Bölgesel riskler, artan enerji maliyetleri ve şubat ayında 20 yılın yeni zirvesi yüzde 54.4’e tırmanan enflasyona rağmen Merkez Bankası’nın (TCMB) bu hafta politika faizini yüzde 14 seviyesinde sabit tutması bekleniyor.

Reuters anketine katılan 18 kurumun tümü PPK toplantısında faizlerin sabit tutulmasını bekliyor. Ankette yıl sonu beklentileri de Rusya-Ukrayna savaşına rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kararlı olduğunu defalarca tekrarladığı düşük faiz politikasından vazgeçileceği yönünde bir beklenti içermiyor.

Reuters anketinde yılsonu politika faizi sorusuna cevap veren dokuz kurumun sekizinin tahmini yüzde 14 seviyesinde şekillenirken, bir katılımcınınki yüzde 12’de bulunuyor.

Son yıllarda Merkez Bankası ve ekonomi yönetiminde sık sık değişikliğe gidilmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın düşük faiz istemi ve üretim ve ihracat ile cari dengede fazla verilmesini öngören ekonomik planına yönelik endişeler sebebiyle 2021’de TL dolar karşısındaki yüzde 44 değer kaybetmişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *