ANASAYFA arrow right Ekonomi

Merkez Bankası 23 Eylül'de çılgınlık yapacak

Merkez Bankası 23 Eylül'de çılgınlık yapacak
YAYINLAMA: 15 Eylül 2021 / 18.00
GÜNCELLEME: 15 Eylül 2021 / 18.00
Yeniçağ yazarı Özdemir, 'İşaretler bir çılgınlık yapacağını gösteriyor.

Kasası yaklaşık 50 milyar dolar ekside bir Merkez Bankası'nın tüm dünyanın tersine faiz indirmesi çılgınlıktır' dedi.

Dolar/TL, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) erken faiz indirimi olarak görülen mesajları ardından 8.3 seviyesinden yükseldiği 8.4-8.5 bandında önümüzdeki haftaki faiz kararını bekliyor.

TCMB, bugün ayrıca yabancı para mevduat ve kıymetli maden depo hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarını 200 baz puan artırırdı. TCMB, temmuzdan bu yana iki adımda yabancı para zorunlu karşılıkları toplam 4 puan artırırken daha önce açıkladığı takvim doğrultusunda banka TL cinsi zorunlu karşılıkların (ZK) döviz tutulma imkanını da birkaç hafta içinde kaldırmış olacak.

Yeniçağ gazetesi ekonomi yazarı Remzi Özdemir, enflasyon rakamlarının Türkiye’de dövize yapacağı etkiyi açıkladı.

Özdemir’in yaptığı değerlendirmelerde şu ifadeler yer aldı:

"Amerika’daki enflasyon rakamları beklentiler doğrultusunda geldi. Bu Türkiye’ye sadece 10 günden kısa bir süre için rahat nefes aldırdı. Ancak 23 Eylül’de yapılacak olan Merkez Bankası para kurulu toplantısından faiz indirimi sembolik de olsa kesin gelecek gözüyle bakılmasına da neden oldu.

ABD’den gelecek olan tehlike eninden sonunda Türkiye’yi vuracak. ABD bir süre sonra tahvil alımını kesecek ve faiz artışına gidecek. İşte o Türkiye için kıyamet olarak nitelendirilebilir. Rusya gibi bazı ülkelerin merkez bankaları o kıyamete faiz arttırarak hazırlanıyor. Rusya 5.faiz artışını yaparak gösterge faizini enflasyonun üzerine çekti.

Türkiye ise bunun tam tersini Saray'ın baskısıyla yapabilir. Olası bir faiz indirimi doların yönünü yukarı çekecektir.

Bu nedenle 23 Eylül Türkiye için çok önemli.

23 Eylül’de Merkez Bankası faiz indirir mi?

Şu ana kadar tüm işaretler Merkez Bankası’nın böyle bir çılgınlık yapacağını gösteriyor. Çılgınlık diyorum çünkü kasası yaklaşık 50 milyar dolar ekside bir Merkez Bankası’nın tüm dünyanın tersine faiz indirmesi bir çılgınlıktır.

Başkan Kavcıoğlu’nun son çekirdek enflasyon yorumu dahası söylemi piyasaları faiz indirimine hazırlamaktan başka bir anlam taşımıyor.

DOLAR/TL KURU 12 LİRA OLUR MU?

Bazı ekonomistler doların 12 lirayı bulacağını söylüyor. Hatta abartıp 13-14 diyenlerde var. Bunun olması bugünkü şartlarda imkansız. Ancak dolar için 9.500 adil değer biçen çok sayıda saygın ekonomistte var.

Doların 10 liranın üzerine çıkması için öncelikle Türkiye’de çok önemli gelişmeler olması lazım. Amerika’dan Türkiye’ye yönelik yaptırımlar, Halkbank davasında ceza gibi gelişmeler olmadan doların 10 liranın üzerine kısa vadede çıkması neredeyse imkansız.

Ancak şu ana kadar tüm gelişmeler ve politikalar doların artık yönünü yukarı çevirdiğini açık bir şekilde gösteriyor. Kaynayan dolar kazanının altına Merkez Bankası, 23 Eylül'de daha fazla odun atıp ateşi daha da yükseltebilir."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *