ANASAYFA arrow right Dünya

Merkel’in partisi iki eyalette oy kaybetti

Merkel’in partisi iki eyalette oy kaybetti
YAYINLAMA: 15 Mart 2021 / 14.56
GÜNCELLEME: 15 Mart 2021 / 14.56
Eylül seçimleri öncesi Merkel'in partisi CDU, muhafazakarların kalesi olarak görülen iki eyalette ciddi oranda oy kaybetti.

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in üyesi ve eski genel başkanı olduğu Hıristiyan Demokratları (CDU), Eylül genel seçimlerinde olabileceklerinzön bir göstergesi olarak görülen iki önemli bölgesel oylamada kötü sonuçlar aldı.

Ön sonuçlara göre CDU, Baden-Württemberg ve Rhineland-Palatinate'de oyların yaklaşık dörtte birini kazandı. İki batı eyaleti bir zamanlar muhafazakar kalelerdi.

NOT: Merkel, görevde 16 yılın ardından Eylül ayında Almanya Başbakanlığı görevinden ayrılacak. Partisinin Şansölye adayı olarak kimi göstereceği ise net değil. 

Koronavirüs etkisi mi? 

CDU'nun oy oranlarındaki düşüş, Almanya'da koronavirüs aşısının yaygınlaşmasının ile maske tedariğine yönelik tartışmaların ortasında gerçekleşti.

Birkaç muhafazakar milletvekili, yüz maskesi satın almak için hükümet ihalelerinde büyük komisyonlar aldıkları iddiaları üzerine istifa etmişti. 

İki eyaletin matematiği

İlk sonuçlara göre Baden-Württemberg'de Yeşil Parti'nin oyların yaklaşık% 33'ü ile iktidarı elinde tutacağı ve CDU'nun 2016'daki bir önceki ankete göre% 24 daha az oy alacağı tahmin ediliyor.

Komşu Rhineland-Palatinate'de, merkez-sol Sosyal Demokratların (SPD) yaklaşık% 36 ile iktidarı elinde tutacağı tahmin ediliyor.

CDU kamuoyu yoklamalarına öncülük etmişti ancak oyların yalnızca% 28'ini alacağı tahmin ediliyor.

CDU Genel Sekreteri Paul Ziemiak, "CDU için iyi bir seçim gecesi olmadığını" söyledi.

"Benzeri Eylül'de de olabilir"

Her iki sonuç da Yeşiller, SPD ve liberal Özgür Demokratlar arasında bölgesel ittifakların önünü açıyor ve seçimi analiz eden uzmanlar tarafından bu, Eylül seçiminden sonra benzer bir koalisyonun federal bir hükümet kurma olasılığını artırıyor.

SPD'nin şansölye adayı Olaf Scholz, BBC News'un haberine göre CDU veya kardeş partisi olmadan bir hükümetin CSU'nun mümkün olabileceğini gösterdiğini söyledi ve "Her şey mümkün" dedi.

Kamuoyu yoklamaları, CDU'nun ulusal popülaritesinin, Almanya'nın koronavirüs salgınına ilk tepkisi nedeniyle övgü aldığı geçen Haziran'da % 40'tan bu ay itibariyle yaklaşık% 33'e düştüğünü gösteriyor.

Yeni şansölye adayı kim olacak?

Ocak ayında CDU, merkezci Armin Laschet'i lider olarak seçti, ancak Eylül seçimlerinde partinin şansölye adayı olacağı garanti edilmedi.

Bu rol için rakibi, CDU'nun Bavyera'daki kardeş partisi CSU'nun lideri Markus Söder. Parti meseleyi Mayıs ayı sonuna kadar çözmeyi hedefliyor.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *