ANASAYFA arrow right Siyaset

Merkel'den Türkiye'ye yaptırım sinyali: "Türkiye, birlikten kopuşunun derinleştiğini anlamalı"

Merkel'den Türkiye'ye yaptırım sinyali: "Türkiye, birlikten kopuşunun derinleştiğini anlamalı"
YAYINLAMA: 20 Kasım 2020 / 13.58
GÜNCELLEME: 20 Kasım 2020 / 18.46
Doğu Akdeniz gerilimi sonrası önceki Avrupa Birliği zirvesinde gündeme alınan Türkiye'ye yaptırım seçeneğinin 10 Aralık'ta tekrar ele alınacağını açıklayan Merkel, "Türkiye, birlikten kopuşunun derinleştiğini anlamalı" dedi. Türkiye'nin tartışmalı sularda sondaj yapan gemileri için NAVTEX ilanlarını uzatmasıyla ilgili "Olaylar umduğumuz gibi gelişmedi" dedi.

Doğu Akdeniz'de yaşanan sontaj geriilimi sonrası Türkiye ve Yunanistan arasında arabulucu konumunda olan Almanya'nın Başbakanı, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye yaptırabileceğine işaret etti.

"Bu konuyu konuşmakta uzlaştık"

"Türkiye'nin tartışmalı bölgede doğal gaz aramasını, 10 Aralık'ta yapılacak bir sonraki AB zirvesinde masaya yatırma konusunda uzlaştık. Bu konuda hiçbir soru işareti yok" diyen Merkel ekledi:

"O zamana kadar yaşanacak gelişmeleri izleyeceğiz ve ona göre bir karar vereceğiz. Şu an başka bir şey söyleyemem ama bugüne kadar olayların umduğumuz şekilde gelişmediğini söyleyebilirim."

"Ankara birlikten kopuşunu anlamalı"

"Ankara, bu tavrının Birlik'ten kopuşunu derinleştirdiğini anlamalı" şeklinde konuşan Merkel, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin Kıbrıs ile ilgili son açıklamaları ve Birleşmiş Milletler kararlarıyla uyumlu olmayan adımları, tansiyonu daha da yükseltiyor. Pozitif gündeme dönüş için Türk tarafında temelden bir tavır değişikliği gerekiyor. Biz pozitif gündeme dönmeyi umuyoruz."

Kıuzey Kıbrıs yönetimi, 1974'ten bu yana kapalı olan Maraş bölgesini açmıştı. 15 Kasım'daki tek taraflı ilan edilen Kıbrıs yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Maraş'ı ziyaret etmişti. Erdoğan ziyaretinde "iki devletli bir çözüm" önerisi yapmıştı.

Fransalı bakan sinyal vermişti

Fransa'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Clément Beaune Pazar günü yaptığı açıklamada Fransa'nın Türkiye'ye karşı Avrupa Birliği'nin (AB) sektörel "ekonomik yaptırımları" olasılığını gündeme getirdiğini söylemişti.

Clément Beaune, "Bazı ekonomik sektörlerde yaptırımlar olasılık dahilinde" derken, bazılarına karşı halihazırda uygulanmış olan bireysel yaptırımlar da dahil olmak üzere "tüm seçenekler masada" şeklinde konuşmuştu. 

En son neler oldu?

2 Ekim'deki Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde, "Türkiye'nin yapıcı ve olumlu bir çaba göstermesi halinde" Türkiye-AB pozitif gündemini başlatmak üzere mutabık kaldıkları açıklandı.

Oruç Reis gemisi Yunanistan ve Türkiye arasında NATO nezdinde başlayan diyaloglar sırasında 13 Eylül'de Antalya Limanı'na çekildi. (Türkiye geminin bakım için çekildiğini açıkladı.)

Oruç Reis gemisi, 12 Ekim'de 22 Ekim'e kadar sürecek yeni NAVTEX (denizcilere duyuru) ilanın ardından Antalya Limanı'ndan tekrar ayrıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Türkiye'nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i yeniden Doğu Akdeniz'e gönderme kararını kınadı.

Türkiye, 1 Kasım'da yeni bir NAVTEX ilanı yaptı.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *