ANASAYFA arrow right Siyaset

Merkel, hak savunucularıyla görüştü

Merkel, hak savunucularıyla görüştü
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye ziyareti kapsamında sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Top
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Türkiye ziyareti kapsamında sivil toplum kuruluşu temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Türkiye’deki ifade özgürlüğü ihlalleri gündeme taşındı.
Almanya Şansölyesi Angela Merkel, İstanbul ziyaretinde Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü (RSF) ve bianet raportörü Erol Önderoğlu, gazeteci Murat Yetkin, ifade özgürlüğü ve hak savunucuları Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, Feray Salman, Veysel Ok ve Asena Günal ile bir araya geldi.
Hukuk devleti ve yargı bağımsızlığına vurgu yapılan toplantı basına kapalı gerçekleştirilirken Erol Önderoğlu bianet’e görüşmenin ayrıntılarını anlattı.
STK temsilcilerinin ortak vurgusunun “Türkiye’de hukuk devletinin zemin kaybettiği ve yargı reformunun yargı bağımsızlığını mutlaka sağlaması gerektiği” olduğunu dile getiren Önderoğlu, Yargı Reformu’nun birinci paketinde yargı bağımsızlığının yer almaması üzerine konuştuklarını söyledi.
"Gazetecilerin mesaisi adliyelerde geçiyor"
Şansölye Merkel’e gazeteci dosyalarının terörle mücadele yasası, cumhurbaşkanlığına hakaret ve diğer yasal temellerden çok boyutlu olduğunu ve gazetecilerin mesaisinin büyük bir kısmını adliyelerde geçirdiğini aktardığını söyledi.
Yargı Reformu’nda ifade özgürlüğü davalarının, Yargıtay yolu açılması dışında esaslı bir düzenlemeye kavuşturulmaması üzerine görüş belirttiklerini ifade eden Önderoğlu, şu bilgileri aktardı:
“Toplantıda yargı içi çatışma ve yargı üzerindeki politik müdahalelerin bir sonucu olarak gazeteci Ahmet Altan’ın üç yıllık tutukluluk süresinin ardından mahkûmiyetle tahliyesinin, bir hafta sonra yapılan itirazla sonlandırılması ve yeniden tutuklanmasını gündeme getirdik.
“Yargı bağımsızlığı meselesi ışığında Terörle Mücadele Kanunu’nun otoriter bir katinin uzantısı olarak ifade özgürlüğü savunucularını, eleştirel düşünce sahiplerini ve gazetecileri hedef almaya devam ettiğini vurguladık.
“Cumhurbaşkanına hakaret düzenlemesinin son beş yılda 61 gazetecinin mahkumiyetine yol açtığını belirttik. Kamuoyunu yakından ilgilendiren meselelerin yayın yasaklarıyla keyfi sulh ceza hakimliği kararlarıyla ve internet sansürü yoluyla hukuka aykırı şekilde kısıtlanması üzerine konuştuk.
Türkiye demokrasisi
Bunun yanında basın kartları meselesinin yine eleştirel medyanın hareket alanını kısıtladığına değindik. Almanya gibi müzakere gücüne inandığım bir ülkenin Türkiye’de yargı reformu sürecini yakından izlemesinin önemine, iki ülke arasındaki çok sektörlü ilişkilerin iyileştirilmesi bakımından elzem olduğunu ifade ettim. Medya özgürlüğü meselelerinin ve insan hakları meselelerinin dosya bazlı stratejik görüşmeler yoluyla değil Türkiye’de temel hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi nihai amacıyla yürütülmesi üzerine konuştuk ve temel değerlerin geliştirilmesi yönünde güçlü görüşmelerin Türkiye’nin demokrasisi üzerinde daha kalıcı bir etki oluşturacağını ifade ettim.”
Gazetecilerin basın kartlarının iptal edilmesinin de görüşmede gündeme geldiğini belirten Önderoğlu, “Bu, Türkiye’de siyasi kutuplaşmanın devlet yönünden ne gibi sonuçları olduğunu açıkça ortaya koyan bir mesele. Çünkü basın kartlarının ya sağlanmasının ya da yenilenmesinin reddedilmesi, iktidar çevrelerinin kendi modellerine uymayan tüm medya çevrelerini dışlamak için kullandıkları bir araç haline geldi” diye konuştu.
"Türkiye'nin Rusya'yla yakınlaşması zorlaştırıcı bir unsur"
Önderoğlu, Merkel’in “Türkiye’nin stratejik olarak Rusya ile yakınlaşmak gibi başka bir yönelime girdiğini ve bunun da ilişkileri karmaşık hale getirdiğini ifade ettiğini” söyledi.
Merkel’in Türkiye’deki değerleri geliştirmek için çaba sarf ettiklerini söylediğini ifade eden Önderoğlu “Tabii ki söylediklerimiz not edildi. İyi dinlendik. Temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesi ve durumun iyileştirilmesi yönündeki beklentilerimiz karşısında Türkiye’nin Rusya’ya doğru kayması, Türkiye’nin stratejik tercihini bu yönde kullanması zorlaştırıcı bir unsur olarak kayıtlara geçti” dedi. (HA)
İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *