ANASAYFA arrow right Ekonomi

Memur maaşlarının mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor

Memur maaşlarının mutlaka gözden geçirilmesi gerekiyor
YAYINLAMA: 20 Ekim 2020 / 20.47
GÜNCELLEME: 20 Ekim 2020 / 21.13
2020 Eylül ayı verilerine göre Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi asgari geçim endeksi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı

Yapılan araştırmaya göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 704 lira, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 7 bin 567 lira oldu. Araştırma sonucunu değerlendiren Türkiye Kamu-Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, memurların kaybetmeye devam ettiğinin altını çizerken, “Gelirler harcamalar kadar artmazsa, borç ödemelerinde aksaklıklar yaşanacak. Bu nedenle mutlak surette önümüzdeki dönem için memur maaşlarının gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

Bir ailenin aylık gıda harcaması toplamı bin 749 lira

Sonuçlara göre dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 60 lira arttığını ifade eden Kazak, “Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre 19 lira yüzde 0,69 oranında yükseldi ve 2 bin 865 lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2020 yılı Eylül ayında 2 bin 843 lira olarak tahmin edildi. Araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Eylül 2020 verilerine göre günlük 58 lira olduğu belirlenirken, ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise bin 749 lira oldu” ifadelerini kullandı.

Memur maaşının yüzde 40’ı gıda harcamasına gidiyor

Eylül 2020 itibari ile ortalama 4 bin 478 lira ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcamasının maaşının yüzde 39’unu oluşturduğuna dikkat çeken Kazak, “Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bin 93 lira olarak belirlenen kira gideri ise Eylül 2020 ortalama maaşının yüzde 24’e denk geldi. Buna göre bir memur, Eylül ayında ortalama maaşının yüzde 63,49’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Eylül 2020 maaşından geriye yalnızca bin 634 lira kaldı” şeklinde açıklama yaptı.

Çalışanlar hayat pahalılığı karşısında kredi kartına borç yaparak yaşamlarını sürdürüyor

Türkiye Kamu Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, maaşlardaki kaybın yüzde 5’e yaklaştığını vurgularken, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “2020 yılının tamamı için maaşlar, enflasyon farkıyla birlikte ortalama 463 lira arttı ama ailenin harcamaları sadece 9 ayda 669 lira zamlandı. Memurlarımız şimdiden aylık 206 lira kaybetti. Her geçen ay aile bütçesindeki açığın büyüdüğüne dikkat çeken Kahveci, maaşlardaki oransal erimenin yüzde 4,6’ya ulaştığını ifade etti. Alım gücündeki erimenin telafi edilmemesi durumunda sonuçlar daha vahim olacaktır. Önümüzde bütün masrafların artacağı sonbahar ve kış ayları bulunuyor. Bu dönemde hem masraflar artacak hem de fiyatlar yükselecek. Bu şartlar altında çalışanlarımız hayat pahalılığı karşısında kredi kartına borç yaparak yaşamlarını sürdürüyor.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *