ANASAYFA arrow right Ekonomi

Memur maaşları son bir yılda 571 lira eridi 

Memur maaşları son bir yılda 571 lira eridi 
YAYINLAMA: 14 Şubat 2021 / 18.13
GÜNCELLEME: 14 Şubat 2021 / 19.28
Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’ 2021 yılı Ocak ayı Asgari Geçim Endeksi sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Yapılan araştırmaya göre 4 kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre 273 lira arttığı ortaya çıktı

Türkiye Kamu Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, memur maaşlarının son bir yılda 571 lira eridiğini söyledi. “Ek zam talebimizi yineliyoruz. Ya zorunlu harcama kalemlerinde düşüş sağlayın ya da maaşlarda iyileştirme yapın. Kamu çalışanları enflasyon hedefinin altında zam pazarlığı yapanlara mahkûm değil, olmamalı” dedi.  

Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ocak 2021 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3 bin 939 TL olarak hesaplanmıştır. Yine araştırma sonucuna göre çalışan tek kişinin açlık sınırının bir önceki aya göre 88 TL artışla 3 bin 47 liraya yükseldiği, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın günlük 65 TL olduğu ve bir ailenin aylık gıda harcaması toplamda ise bin 972 lira olduğu ifade edildi.  

Kamu çalışanlarının maaşlarında ek ödeme yapılması kaçınılmaz hale geldi 

Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’mizin yapmış olduğu 2021 Ocak ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarının kamu çalışanlarının ve emeklilerinin maaşlarında yaşanan reel kayıpları gözler önüne serdiğini açıklayan Kazak, “Özellikle salgın hastalıkla mücadele ettiğimiz son bir yıldır, ekonomik anlamda piyasalardaki hareketlenmenin cenderesini yine kamu çalışanları ve emekliler çekiyor. Yaşanan kayıpların telafi edilmesi bir yana, zorunlu harcama kalemlerinde fahiş artışlar hız kesmeden devam ediyor. Bu durumda alınan maaşlarla sadece mutfak, barınma, ısınma gibi kış aylarının zorunlu harcamalarına dahi gücü yetmeyen kamu çalışanlarının maaşlarında ek ödeme yapılması kaçınılmaz hale geldi” açıklamasını yaptı.    

Kazak, söylemlerinin ve taleplerinin resmi rakamlara dayandığını kaydederken, “En düşük memur maaşı ile ortalama memur maaşı Ocak 2020 ile Ocak 2021 arasındaki fark yüzde 13,50 iken, son bir yıldır 4 kişilik ailenin zorunlu harcamalarının artışı yüzde 17,44 olmuştur. Bu durum maaşların ne derecede eridiğini göstermektedir. Toplu sözleşmede resmi süreyi adam akıllı değerlendirmeyip, oyalananlar şimdi ek zam istekleriyle ilgili hamaset yaparak üzerlerindeki sorumluluktan kurtulamazlar. 2020-2021 yıllarında geçerli olacak zam pazarlığı yapılırken, memurlar için grev dâhil her türlü mücadeleyi birlikte verelim mesajımıza arkasını dönenlerin samimiyetinden şüphe duyarım” ifadesini kullandı.  

Hakkımız olanın bir an önce verilmesini istiyoruz 

Türkiye Kamu Sen Gaziantep İl Temsilcisi Kemal Kazak, konuşmasını şöyle bitirdi: “Bilinmesi gereken bir önemli husus ise küçük esnaf ciddi sıkıntı yaşıyor. Kamu çalışanlarına verilecek destek, esnafımıza can suyu olacaktır. O yüzden kamu çalışanlarına yapılacak iyileştirmenin esnafımızı da rahatlatacağını düşünüyoruz. Ek zam hakkımız. Hakkımız olanın da bir an önce verilmesini istiyoruz.” Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *