ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Medeniyetin ölçüsü lüks değil, temizliktir

Medeniyetin ölçüsü lüks değil, temizliktir
YAYINLAMA: 23 Ekim 2022 / 17.59
GÜNCELLEME: 23 Ekim 2022 / 17.59
Devlet hastanesinde poliklinik hizmeti alanlarda ilk sırayı ishal, dizanteri ve tifoya yakalanan hastaların oluşturduğu belirtilirken, tuvalet terbiyesinin kazanılmamasının bu hastalıkların artmasının en önemli nedeni olduğuna dikkat çekildi.

Polikliniklerin yükü azaldı

Poliklinik hizmetlerindeki yoğunluğun eskiye oranla azaldığını belirten Devlet hastanesi Başhekim yardımcısı uzman Dr. Ali Güven Fincan, “Devlet hastanesinin poliklinik sayısı dörtte bir oranında azaldı. Daha önce özellikle bağ-kurlular sevksiz gelebilecekleri için karnesiyle gelip muayene oluyorlardı. Burası ayak altı olduğu için sağlık ocağına gitmesi gerekenler bile bize geliyordu. Ancak şimdi sağlık ocağında reçetesi yazıldığından buraya gerçekten ihtiyaç duymayınca gelmiyor. Bu da hastane açısından %25’lik bir rahatlama yarattı” diye konuştu.

Devlet memurları Devlet Hastanesini tercih ediyor

Tercih uygulamasının, emekli sandığından hizmet alan memurların sayısında bir azalma yaratmadığını belirten Fincan, “Özel hastanelerin kaygıları var. Bizim kaygılarımız yok. İlave projeler var, onları gerçekleştirirsek en iyi özel hastane ile yarışır duruma geliriz. Ekibimiz çok profesyonel ve kuvvetli. Ameliyatlık bir şey gerekse Gaziantep’in hangi hastanesine giderseniz gidin ekibin toplanması gerekir. Ama bizim burada hasta geldi, acile girdi kanaması var. 3 dakika sonra hasta ameliyata alınıyor. Çünkü burada devamlı ve sürekli bir ekip var” dedi.

Bir odada sekiz hasta yatıyor

En büyük sıkıntının oda sayısının yetersizliği olduğunu belirten Fincan, “Hastalar sekiz kişilik koğuşta kalıyor. Ameliyat ne kadar başarılı geçerse geçsin sekiz kişilik bir odada insanın huzur bulması mümkün değil. Dünyanın bütün gelişmiş ülkelerinde hastane odaları tek kişiliktir. Çünkü hastalık özel bir durumdur. Elbette bir odada hasta tek başına olmalı. Ancak bu konuda hasta sahipleri de son derece bilinçsiz davranıyor. Belki hastanede olmasa ayda bir kez gördüğü tanıdığı hastaneye yatınca her gün ziyaret ediyor. İşin kötüsü ziyaret süresini uzatmak için de elinden geleni yapıyor. Aslında hastaya kötülük ediyor. Kişilik haklarına saygı duymadığını gösteriyor. Bazen hastaların kullanması gereken tuvaletleri hasta yakınları ve ziyaretçiler o kadar rezil durumlara getiriyorlar ki” diye konuştu. 

İnsanların büyük bölümü sosyal bilinçten yoksun

“Halkımızın büyük bölümü bilinçsiz. Bu da ister istemez en önemli konu olan sağlığı direkt etkiliyor. Gaziantep’te şu anda mikroba bağlı salgın hastalıklar çok yaygın. Bunun en önemli nedeni temizlik kurallarına uyulmaması. Adam tuvalete gidiyor, elini yıkamıyor. Süslü püslü bir kadın tuvalete giriyor, el yıkamıyor. Herhangi biri elini dokunduruyor, ondan sonra sen dokunuyorsun. İşte böyle zincir tamamlanıyor. Gaziantep’te sarılık, tifo ve benzeri hastalıklar hiç eksik olmuyor” şeklinde ifade etti.

Medeniyet temizlikle başlar

Fincan, “Medeniyetin ölçüsü ne giyim kuşam, ne koca koca apartmanlar, ne de lüks arabalar. Kişi başına düşen sabun, diş fırçası, kullanılan kağıt, okunan gazete ve kişi başına kullanılan suyla ölçülüyor. Kaç tanemiz sabah kalktığımızda duş alma, eve gittiğimizde duş alma alışkanlığını yerine getirebiliyor? Kişi başına düşen diş fırçası yılda bir tane bile değil” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *