ANASAYFA arrow right Eğitim

MEB’in ‘biz dağıtıyoruz’ dediği tabletlerin parası AB’den

MEB’in ‘biz dağıtıyoruz’ dediği tabletlerin parası AB’den
YAYINLAMA: 11 Mart 2021 / 14.06
GÜNCELLEME: 11 Mart 2021 / 14.06
Tablet dağıtımı bütçeden değil AB yardımıyla yapıyor.

Eğitim ve Bilişim Ağı (EBA) her ne kadar 2012 yılından beri eğitim hayatının bir parçası olsa da pandemi ile birlikte öğrenci ve velilerin yaşamının bir parçası oldu. EBA'dan ders alan öğrenci sayısı 12 milyon 459 bin 347.

Yüz yüze eğitimde yaşanan fırsat eşitsizlikleri, kendisini EBA ile eğitimde de gösterdi. İnternet bağlantısı, tablet ve bilgisayarı olmayan evlerde veliler çözüm aramaya çalışırken, ikinci el piyasasında hem materyal azaldı hem de fiyatlar yukarıya çekildi. Birden fazla öğrencinin olduğu evlerde çocuklar anne ve babalarının telefonları ile eğitimine devam etmeye çalıştı. Bazı belediyeler ve gönüllü yurttaşların girişimleri ise yetersiz kaldı. 

Ziya Selçuk ‘bakanlık bütçesinden’ demişti

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Şubat'ta yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin tablet dağıtmasına tepki göstererek, hükümetin 2 milyon tablet dağıttığını söylemişti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a verdiği yazılı soru önergesinde öğrencilere dağıtılan tablet sayısını sormuş, önergeyi 9 Şubat’ta cevaplayan Bakan Selçuk, “Öğrencilerimizin uzaktan eğitime erişimleri için, ailenin gelir durumu, okula devam eden kardeş sayısı gibi kriterlere göre dağıtımına başlanan 500.000 tablet bilgisayardan 15.01.2021 tarihi itibariyle 359.120 cihazın dağıtımı yapıldı” diyerek Erdoğan’ı yalanlamıştı.

Bakan Selçuk, 500 bin tablet bilgisayar ve erişim desteklerinin Bakanlık bütçesinden temin edildiğini söylemişti. Ancak Bakanlık 4 Şubat'ta yaptığı tablet bilgisayar ihalesi ilanında tabletlerin 'AB Mali Yardımı ve Almanya’nın kalkınma bankası KFW ile işbirliği kapsamında alınacağını duyurduğu ortaya çıktı.

8 milyon 245 bin 875 TL yaklaşık maliyet öngörülen ihale; İstanbul, Bursa, Mersin, Adana, Kilis, Hatay, Antep ve Urfa'daki okullara dağıtılacak tablet bilgisayarlar için yapıldı.

Salı günü duyurusu yapılan sonuç ilanında ise ihaleyi 4 milyon 41 bin TL teklifinde bulunan N.C.S. Bilgisayar Bilişim Danış. San. ve Tic .Ltd. Şti.'nin aldığı bilgisi yer aldı. Şirket, 45 gün içerisinde tabletleri teslim etmek zorunda.

AB fonlarının yarısını Türkiye kullanıyor

AB Mali İşbirliği üye adayı veya potansiyel üye ülkelerin gelişmişlik düzeyini dengelemek amacıyla veriliyor. Yıllık 177 milyon Euro ayrılan Türkiye 9 ülke arasından yüzde 48,2 fon kullanımı ile toplam fonun neredeyse yarısını kullanıyor.

‘Bağışlarla ayakta durmaya çalışan bir bakanlık bütçesi olmaz’

CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık ise konuya dair bağışlarla bir sonuç alınmasının mümkün olmadığını belirterek, “Bakanlık belki AB fonunu kendi kaynağı olarak görmüş olabilir. Şu anda kaynak nereden olursa olsun verilenler yetersiz. Bağışlarla giden bir Milli Eğitim sistemi var” dedi.

MEB bütçesinden yapılan 2018 yılındaki 2 milyar TL'lik kesintiyi hatırlatan Karabıyık, “Yapılması gereken MEB’in tasarruf edilmesi önerilen bütçesinden tasarruf değil, daha da artırılması ve bu kaynakların sağlanması, öğrencilerin materyallerinden tasarruf yapılmaması. Öğretmen atamaları, materyaller, tabletler; bunlar bütçe yeterli olmadığı için yapılamıyor bunu biliyoruz. Dolayısıyla ‘aslan payı’ MEB’e verilseydi söylenildiği gibi, bu ihtiyaçlar karşılanmış olurdu. Bütçe açığının bir an önce kapatılması gerekiyor. Bağış olabilir, normaldir ama bağışlarla ayakta durmaya çalışan bir Bakanlık bütçesi olmaz” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *