ANASAYFA arrow right Eğitim

MEB, sınavla öğrenci alacak liseleri açıkladı

MEB, sınavla öğrenci alacak liseleri açıkladı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.22
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.22
MEB, 8. sınıf öğrencilerinin isteğe bağlı gireceği merkezi sınavla öğrenci alacak okulları açıkladı. Eğitim Sen'den Kazım Yılancı, sınavla öğrenci alacak okullara "nitelikli okul" tanımlamasının sorunlu olduğunu söyledi.
MEB, 8. sınıf öğrencilerinin isteğe bağlı gireceği merkezi sınavla öğrenci alacak okulları açıkladı. Eğitim Sen'den Kazım Yılancı, sınavla öğrenci alacak okullara "nitelikli okul" tanımlamasının sorunlu olduğunu söyledi.
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) “Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezî Sınav Başvuru Ve Uygulama Kılavuzu”nu yayınladı.
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı’nın (TEOG) kaldırılmasının ardından gelen yeni sistem kapsamında, 8. sınıf öğrencileri isteğe bağlı olarak gireceği merkezi sınav 2 Haziran’da gerçekleşecek.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın Aralık 2017’de “nitelikli okul” diye tanımladığı ve bu sınavla girilecek okulların sayısı toplam 1369.
Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) 2 No’lu Şube Başkanı Kazım Yılancı, “nitelikli okul tanımlamasının, eğitim sistemindeki sürekli değişimin ve eğitimin dinselleşip piyasalaşmasının” sorunlu olduğunu söyledi. Sınava girmeyen öğrencilerin eve yakın lise uygulamasından istenilen yere yerleşememe sorunu yaratabileceğini, imkanı olanların özel okullara yöneleceğini anlattı.
Kılavuza buradan ulaşabilirsiniz.
Sınav 2 Haziran’da, 90 soru
Kılavuza göre sınavda 8. sınıf Türkçe (20), din kültürü ve ahlak bilgisi (10), T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük (10) ile yabancı dil (10), sayısal bölümde ise matematik (20) ve fen bilimlerinden (20) toplam 90 soru olacak.
Sınav, 2 Haziran 2018 Cumartesi birinci bölüm 09.30’da, ikinci bölüm 11.30’da başlayacak. Sözel bölüm 50 soru ve 75 dakika, sayısal bölüm 40 soru 60 dakika olmak üzere uygulanacak.
“Nitelikli okul” listeleri
TEOG uygulamasına, 16 Eylül 2017 günü AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “TEOG'un kaldırılması lazım” demesinden üç gün sonra Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “TEOG kaldırıldı” açıklamasıyla son verildi.
Yeni sistem uzun süre belirlenmedi. 5 Kasım 2017’de Bakan Yılmaz, "Eğitim bölgesi ve sınavsız mahalli yerleştirme sistemini" getirdiklerini açıkladı. Buna göre her okul türünü kapsayan tercihlerden beş okul seçileceğini anlattı. “İsteyene sınav” sistemini ise “nitelikli okullar” için olduğunu söyledi, bu liseleri Mayıs ayında açıklayacaklarını ekledi.
Bakan’ın bu açıklamasından beş ay sonra MEB Kılavuz yayınladı.
Kılavuzda merkezi sınavla yerleşilecek okulların listesi ve kontenjanları yer alıyor.
Kazım Yılancı, Eğitim Sen olarak sınavsız eğitimi savunduklarını, TEOG’un ise alternatiflnin üretilmeden kaldırıldığını söyledi.
İlk olarak “nitelikli okul” tanımlamasının sorunlu olduğuna işaret ederek “MEB’in görevi tüm okulların niteliğini yükseltmek olmalı. Bu tanımla okulların bir kısmının niteliksiz olacağını ifade ediyorsunuz. Başarısızlığın itirafı bu.”
İkinci olarak de eğitim sistemindeki sürekli sistem değişikliğinin sorunlarına dikkat çekti.
“MEB, sınavsız lise, herkes evinin yanındaki okula gidecek algısı yarattı. Teknik anlamda mümkün değil. Bazı ilçelerde yeterince anadolu lisesi yok, bazılarında anadolu lisesi fazla, imam hatip lisesi, teknik lise gerekiyor. Devasa bir alt üst oluş var.”
Sınava girmeyen öğrenciler
Bakan Yılmaz, sınava girmeyecek öğrenciler için ise beş okul tercihli çember sisteminin uygulanacağını söylemişti.
Yılancı, bu sistemin farklı türlerden dokuz okul içinden beş okul seçilmesi şeklinde uygulanacağını anlattı.
“Tercih listesinde beş okulun olması zorunluluğu nedeniyle anadolu lisesi isteyen kişiler üç tercihini bu yönde kullansa da diğer tercihleri başka okul türlerinden seçmek zorunda kalacak. Sınavla yerleşilmeyecek liselerin neye göre seçildiği de belirsiz.”
“MEB’den en büyük payı imam hatip anadolu liseleri alıyor ancak başarı seviyesi en düşük okullar bunlar. Çember sistemi ile akademik başarısı yüksek öğrencilerin de eve yakın olması nedeniyle buralara kaydırılarak imam hatip liselerinin başarısının yükseltilmesi de hedefleniyor."
"Eve yakın okul"
Yılancı, sınavlar olmayacak diye hazırlık yapmayan öğrencilerin olduğunu, sınavsız alan liselerden istediklerini tercih etmek için tarayan büyük bir veli kitlesi bulunduğuna da dikkat çekti.
"Ev yanındaki okul çok tercih edildiğinde neye göre yerleştireceğiz? Müdüre yakınlıkla mı, okula bağışla mı, evimiz yakınlığına göre mi? Öngördükleri şey; okullarda her seviyeden öğrenci olsun. Ancak eğitim sisteminden muzdarip olan, görece durumu daha iyi olan, laik bilimsel eğitim talep edenler, özel okullara yönlendiriliyor. Parası olana özel okul, parası olmayana imam hatip zorunlu bir durum var.” (BK)
İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *