ANASAYFA arrow right Ekonomi

"MEB bütçesinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalı"

"MEB bütçesinin milli gelire oranı en az iki kat arttırılmalı"
YAYINLAMA: 13 Aralık 2020 / 17.49
GÜNCELLEME: 13 Aralık 2020 / 18.48
Eğitim Sen, MEB bütçesine ilişkin yaptığı açıklamada, "Her fırsatta eğitime en çok payı kendilerinin ayırdığını iddia eden AKP hükümetleri döneminde, eğitim bütçesinin milli gelire oranı OECD ortalaması olan yüzde 6’nın hala çok altındadır" ifadelerine yer verdi.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Meclis’te görüşülmeye devam eden 2021 yılı bütçe görüşmelerine ilişkin açıklama yaptı.

Bugün Meclis’te görüşülecek olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçesine dikkat çekilen açıklamada, “MEB’e ayrılan bütçe rakamlarına bakıldığında, bir önceki yıla kıyasla oransal olarak artış olmadığı, tersine azalma olduğu dikkati çekiyor.

Her fırsatta eğitime en çok payı kendilerinin ayırdığını iddia eden AKP hükümetleri döneminde, eğitim bütçesinin milli gelire oranı OECD ortalaması olan yüzde 6’nın hala çok altındadır. 

Geçtiğimiz 18 yıl içinde MEB bütçesinin milli gelire oranı çok az artmış olmasına rağmen, belirlenen rakamlar ihtiyacın çok altında kalmış ve eğitim harcamalarının esas yükü, büyük ölçüde velilerin sırtına yüklemiştir” denildi.

"MEB bütçesinin yüzde 70'i personel gideri"

Yıllardır eğitime ayrılan kaynaklar sadece rakamsal olarak artıyor, doğrudan eğitim hizmetlerine yönelik yatırımlar açısından bütçelerde gerçek anlamda bir artışın yapılmadığı görülüyor.

"2020 yılında 125 milyar 397 milyon TL olan MEB bütçesi, 2021 yılında 146 milyar 920 milyon TL’ye yüksel. MEB bütçesinin her yıl olduğu gibi rakamsal olarak arttığı görülse de, merkezi yönetim bütçesine oranı 2020 yılında yüzde 11,45 iken, 2021’de bu oran yüzde 10,69’a gerilemiştir.

"MEB bütçesinin büyük bölümü personel giderleri (yüzde 70) ve sosyal güvenlik devlet primi giderlerine (yüzde 11) gitmektedir. Başka bir ifadeyle, eğitime bütçeden en çok payı ayırdıklarını iddia edenler, bu payın yüzde 81’inin zorunlu olarak personel harcamalarına ayrıldığını özellikle gizlemeye çalışıyorlar. 2020 MEB bütçesi içinde mal ve hizmet alım giderlerinin payı yüzde 8, sermaye giderleri yüzde 8, cari transferler ise yüzde 3’tür."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *