ANASAYFA arrow right Ekonomi

MB'nin rezervlerinde 20 milyar dolar azalma oldu

MB'nin rezervlerinde 20 milyar dolar azalma oldu
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.41
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.41
Türkiye ekonomisi, koronavirüs salgıyla birlikte son dönemde hızlı rezerv kayıpları yaşarken, analistler yeni bir dış ka
Türkiye ekonomisi, koronavirüs salgıyla birlikte son dönemde hızlı rezerv kayıpları yaşarken, analistler yeni bir dış kaynak olmadan devam edilebileceğini ancak bunun bunun Türk Lirası üzerinde yeni baskı, yavaş toparlanma ve daha uzun süreli işsizlik gibi etkiler doğurabileceğini belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin yeni dış finansman yöntemlerini değerlendirmesi gerektiği üzerinde duruluyor.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) son dönemde çok hızlı rezerv kaybettiğine dikkat çeken bankacılar, Merkez Bankası'nın martta rezervlerinde 20 milyar dolar azalma yaşadığını belirtiyor. Rezerv düşüşünde döviz arzının haricinde zorunlu karşılık adımları ve reskont kredi ödemelerin ötelenmesi de etkili.
Bankacıların hesaplamalarına göre, geçtiğimiz yıl 30 milyar doları aşan kamunun döviz arzı bu yıl da 20 milyar doları aşmış durumda. İlgili veriler bankacılar tarafından ancak gecikmeli olarak hesaplanabiliyor.
Reuters'a bilgi veren üst düzey üç yetkili, Türkiye için IMF’nin içerisinde yer aldığı finansman yollarının “bir seçenek olmadığını” ancak Türkiye'nin ABD Merkez Bankası'nın (Fed) swap hattı konusunda temasta olduklarını söyledi. Yetkililer, Dünya Bankası ve G20 kapsamı başta olmak üzere diğer ticaret ortaklarıyla da finansman için görüşmeler yaptıklarını belirtti.
Fed, mart ayı ortasından beri dolara yönelik talebin küresel bazda aşırı artış göstermesi sonrasında birçok büyük merkez bankası ile var olan swap anlaşmalarını dokuz ülke ile daha genişletmişti. Türkiye bu ülkeler arasında yer almamıştı.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, bugün CNN Türk'te canlı yayında Hakan Çelik’in sorularını yanıtladı. Kalın, IMF ile ilgili iddialarla ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye’nin IMF ile yeni bir anlaşma yeni bir kredi almak gibi bir durumu gündeminde yok. IMF diye bir gündemimiz yok. Ama bu küresel krizden hep birlikte çıkacağız" ifadelerini kullandı.
Öte yandan, Türkiye swap hattı sürecini eleştirmiş, G20 kapsamındaki tüm ülkelerin swap anlaşmaları da dahil bir arada adım atması gerektiğini kaydetmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan; geçen ay sonunda G20 zirvesinde Fed’in swap anlaşmalarının Türkiye’yi de kapsayacak şekilde genişletilmesi istemişti.
Türkiye’nin çağrısına karşın mevcut bir swap anlaşması bulunmuyor. Ancak, Fed ise 31 Mart’ta swap anlaşması yapmadığı ülkelere repo imkanı tanıdı. Bu repo imkanı ile swap anlaşması olmayan ülkelere ABD Hazine tahvili karşılığında dolar likiditesi sağlandı. artıgerçek

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *