ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Mazot pahalı, gübre pahalı elektrik pahalı, ilaç pahalı sulama pahalı, çiftçi ne yapsın!”

“Mazot pahalı, gübre pahalı elektrik pahalı, ilaç pahalı sulama pahalı, çiftçi ne yapsın!”
YAYINLAMA: 12 Haziran 2020 / 17.53
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2020 / 17.53
CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, Mecliste sulama birliklerinin ve çiftçilerinin sorunlarını gündeme getirerek, hükümetten sulama birliklerinin borçlarını acilen silmesini istedi.

Genel Kurulda milletvekillerine hitabeden Yılmazkaya yaptığı konuşmada, “Yaşanılan pandemi süreci de göz önünde bulundurulduğunda girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçilerin, sulama birliklerine ve diğer kurumlara borçlarını ödemekte zorlandığı bir dönemdeyiz. Sulama birlikleri borç batağında, bu borçlar acilen silinmeli! Hükûmetin bu konuda gerekli adımları atması, üreticilerimize ve çiftçilerimize gerekli desteği sağlaması bu salgın döneminde hayati öneme sahiptir” ifadelerini kullandı.

Sulama birliklerinin yaşadığı ekonomik sorunlar için çözüm önerilerinde bulunan Yılmazkaya, konuyu TBMM Genel Kuruluna taşıyarak “Çalıştırdığı kişilerin maaşlarını ödeyemeyen, SGK primlerini yatıramayan sulama birlikleri borç batağında, bu borçları çiftçiden tahsil etmeye çalışan birlikler zor durumda” dedi.

Sulama Birim Fiyatlarına Yüzde 100 Zam

 “Yüksek rakamlara ulaşan SGK ve maliye borçlarını ödeyemeyecek noktaya gelen sulama birlikleri, bu borçlarını sulama birim fiyatlarına neredeyse yüzde 100 zammı ekleyerek çiftçiden tahsil etmeye çalışıyor” diyen Yılmazkaya yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi;

“Sulama birlikleri borç batağında çırpınıp duruyor. Çalıştırdığı kişilerin maaşlarını ödeyemeyen, SGK primlerini yatıramayan sulama birlikleri, çiftçiden para tahsil etmeye çalışıyor. Yaşanılan pandemi süreci de göz önünde bulundurulduğunda girdi maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle çiftçilerin, sulama birliklerine ve diğer kurumlara borçlarını ödemekte zorlandığı bir dönemdeyiz.”

Çiftçiler Üretim Yapmakta Zorlanıyorlar

Yılmazkaya, “Yüksek rakamlara ulaşan SGK ve maliye borçlarını ödeyemeyecek noktaya gelen sulama birlikleri, bu borçlarını sulama birim fiyatlarına neredeyse yüzde 100 zammı ekleyerek çiftçiden tahsil etmeye çalışıyor. Mazot pahalı, gübre pahalı, elektrik pahalı, ilaç pahalı, sulama pahalı... Çiftçiler üretim yapmakta zorlanıyorlar. Tarla sahiplerinin çoğu ekim yapmak yerine tarlalarını kiraya veriyor ya da ekemiyor. Sulama birliklerinin birikmiş olan SGK ve maliye borçlarının silinmesi veya yapılandırılması çiftçilerin daha rahat bir nefes almasına vesile olacaktır. Hükûmetin bu konuda gerekli adımları atması, üreticilerimize ve çiftçilerimize gerekli desteği sağlaması bu salgın döneminde hayati öneme sahiptir” dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *