ANASAYFA arrow right Teknoloji

Mart ayında da teknoloji ürünleri satışında yüzde 9 düşüş

Mart ayında da teknoloji ürünleri satışında yüzde 9 düşüş
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 04.03
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 04.03
Şubat ayının ardından Mart ayında da teknoloji kategorisinde yüzde 9 düşüş meydana geldi.
Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD)ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Mart ayı sonuçları ve 2014 ilk çeyrek sonuçları kredi kartına getirilen taksit sınırlandırmasının ilk etkilerini vermeye başladığını gösteriyor. Şubat ayının ardından Mart ayında da teknoloji kategorisinde yüzde 9 düşüş meydana geldi. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre Mart ayında ciro endeksi 2013 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 5,8’lik bir artış kaydederek 147 puana ulaştı. 

2014 ilk çeyrek sonuçlarına göre ise endeks 2013 ilk çeyrek verileri ile karşılaştırıldığında yüzde 3,7 artarak 141 puana ulaştı. AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar 2014 Mart ayında, İstanbul’da 654 TL, Anadolu’da 499 TL olarak gerçekleşerek Türkiye genelinde 554 TL’ye ulaştı.2014 yılının ilk çeyreğinde metrekare başına düşen ciro endeksi ise 2013 yılınn ilk çeyreğine göre yüzde 3,3 artarak 536 puan olarak kaydedildi.
AVM Endeksi sonuçlarına kategoriler bazında bakıldığında teknoloji kategorisindeki taksit düzenlemesinin etkisinin Mart ayında da sürdüğü görüldü. Bir önceki dönemin aynı ayına göre teknoloji kategorisi Mart ayında yüzde 9 oranında düşüş gösterdi. Endeks verileri Mart ayında diğer tüm kategorilerde arttı. Buna göre bir önceki dönemin aynı ayıyla karşılaştırıldığında Mart ayında hipermarket ciroları yüzde 12, giyim ve ayakkabı-çanta ciroları yüzde 9, yiyecek ve genel kategori ciroları yüzde 6 ve diğer kategorilerin ciroları yüzde 3 arttı.Bir önceki dönemin aynı ayına göre ziyaret sayısı endeksinde Mart 2014’te yüzde 2’lik bir artış gözlendi.Ziyaretçi sayısı endeksi ilk çeyrek sonuçlarına göre ise 2014 ilk çeyrekte 2013 yılının aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 3,1’lik bir artış kaydedildi.
AYD Başkanı Hulusi Belgü AVM Endeksi Mart ayı sonuçlarıyla ilgili açıklamasında şu değerlendirmeyi yaptı: “AVM endeksi Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 5,8 oranında artmıştır. Kateg ori bazındaki en yüksek artışın da hipermarket kategorisinde yaşandığı gözlenmiştir. Mart ayında hipermarket kategorisinde ciro yüzde 12’lik bir artış yakalamıştır. Ancak burada asıl dikkati çeken nokta teknoloji kategorisinde yaşanan düşüşün devam etmesidir. Kredi kartına taksit sınırlamasının etkisiyle Şubat ayında bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığına yüzde 14’lük düşüş kaydeden teknoloji kategorisinde Mart ayında da düşüş devam etmiştir. Mart ayında teknoloji kategorisinde ciro endeksi bir önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 9 oranında azalmıştır. Bu sonuç kredi kartı taksit sınırlaması düzenlemesinin sonuçlarının analiz edilerek değerlendirilmesi gerekliliğini ortaya koymaktadır. İlk çeyrek sonuçlarına baktığımızda ise endeksin 2014 ilk çeyreğinde hem ziyaretçi sayısı, hem ciro hem de metre kare başına ciro açısından artış kaydetmiş olduğunu gözlemliyoruz. Bu AVM’lerde metre kare başına verimliliğin arttığının bir göstergesi” dedi.ANKA

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *