ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Mantar hastalığı yaz aylarında artıyor…

Mantar hastalığı yaz aylarında artıyor…
YAYINLAMA: 05 Ekim 2022 / 13.59
GÜNCELLEME: 05 Ekim 2022 / 13.59
Uzmanlar vatandaşların mantar hastalığına karşı dikkatli olmasını isterken özellikle gösterilmesi gerektiğine dikkat çekti. Gaziantep yöresinde yaz mevsiminde en sık görülen hastalıklardan birinin mantar olduğu bildirildi.

Uzmanlar mantar hastalığı çeşidinin fazla olduğunu, ancak göre de en fazla üç çeşit mantar hastalığına rastlandığını belirtti.

Uzmanlar, bunların tedavilerini ayrı olduğunu vurguladı. Özellikle terletmeyen deri ayakkabı, terlik, iplik çorap giyinmesi ve ayakları sürekli kuru tutulmasına özen gösterilmesi istendi.

Sıcaklar bastırdı mantar hastalığı artmaya başladı

Cildiye uzmanı doktor Ayşe Apaydın, mantar hastalığına karşı vatandaşların dikkatini çekerken, yörede her yaz mevsiminde olduğu gibi bu yılda mantar hastalığının sıkça görüldüğüne dikkat çekti. Hastalığın belirtilerinin deride kaşıntı, kepeklenme ve sulama yaptığını belirten doktor Apaydın, bazen mantarın teşhisinin güç olabileceğini ifade ederek, “Bu tür şikayetleri olan insana mutlaka bir uzman hekime gözükmeli. Aksi halde yanlış ilaç kullanılmamalı. İlaç kullanımından kaçınılmalı. Eğer hekime danışılmadan kullanılan bir ilaç olursa ters tepki yaratabilir. Hastaya pahalıya mal olabilir. Kimi hastalar mantar olmadığı halde ilaç kullanıyor Buda yanlış. Bazı mantar hastalıkların tedavisi pahalı. Bu nedenle zamanında müdahale hastanın Çıkarına olacağı gibi bazıları da bulaşıcıdır” dedi.

Temizliğine dikkat edilmeli

Hekime geç yapılan başvuru sonucunda bazı mantar hastalıklarının pahalı tedavi gerektirebildiğini söyleyen Apaydın, hastalıkları şöyle tanımladı: “Özellikle çocukların başında görülen mantar enfeksiyonunda erken tedavi çok önemli. Böyle durumda olan hastalar hekime başvurma da geciktiğinde, derin yaraları açılabilir ve o bölgede saç çıkmayabilir. Yine el ve ayak mantarları da sıcak havada mikrop kaparak enfeksiyonun gelişmesine yol açar. El ve ayaktaki ağrı ve şişlikten dolayı hem hasta iş göremez duruma geliyor, hem de tedavisi daha pahalı ve uzun sürebiliyor. El ve ayak kaşıntısı olan hastaların hem temizliğine dikkat etmesi, ve erken tedavi olmaları kendileri için avantajdır.”

En fazla ayak mantarı görülüyor

Yöremizde en sık görülen mantar hastalığının ayak mantarı, bir de Samyeli denilen gözdedeki mantar olduğunu kaydeden doktor Apaydın, “Bu hastalıkların görünüşü de, tedavi şekli de farklı. Özellikle çocukların başındaki mantar çok bulaşıcı” dedi.

Hayvandaki mantar hastalığı

insana rahat bulaşabilir

Mantarlar hayvandan, sudan ve topraktan aynı zamanda ortak giyilen ayakkabı giysilerden geçebildiğini söyleyen Apaydın, kellik olan hayvanların mutlaka veteriner hekime götürülmesi gerektiğini, aksi halde insana da aynı hastalığı geçebileceğini açıkladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *