ANASAYFA arrow right Ekonomi

Maliyetlerin artması çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor

Maliyetlerin artması çiftçiyi üretimden uzaklaştırıyor
YAYINLAMA: 21 Ekim 2021 / 21.14
GÜNCELLEME: 21 Ekim 2021 / 22.05
Artan maliyetler karşısında üretim yapmakta zorlanan çiftçiye bir darbe de gübre ve ilaç fiyatlarından sonra mazot zammından geldi.

Zor şartlar altıdan üretim yapmayı sürdüren çiftçi, artan maliyetler karşısında üretim yapamaz duruma geldi. Çünkü en önemli girdi maliyetleri arasında yer alan gübre ve ilaçtan sonra mazot da zamlandı. Gelen zamlar çiftçinin elini kolunu bağladı.

Çiftçiyi üretime teşvik edecek adımlar atılmalı

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, maliyetlerin artmasının çiftçinin belini büktüğünü söyledi. “En büyük girdilerden biri hiç şüphesiz mazot. Mazotun litresinin yükselmesi üreticinin üzerindeki yükün ağırlaşması demek. Dolayısıyla çiftçiyi üretime teşvik edecek adımlar atılmalı. Mazot desteğinin yanı sıra gübre ve ilaç fiyatlarının kontrol altına alınması önemli” diye açıklamada bulundu.

Kuraklık, önümüzdeki yılın fıstık rekoltesini de etkileyecek

Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep’te kuraklığın devam ettiğini ifade eden Yiğit, küresel iklim değişikliğinin sürdüğünü açıkladı. “Şehrimizin uzun zamandan beri kuraklığın pençesinde. Dolayısıyla yaşanan bu kuraklık bu sene ki rekolteyi etkilediği gibi önümüzdeki yılın rekoltesini de etkileyecek. Kuraklığın fıstık rekoltesini etkilemesinden korkuyoruz. Yağış olmadığından ağaçların üzerinde bulunan karagözler çalışmaz, çalışmayınca fıstık vermez. Bölgemizde ki insanların yüzde 80’i geçimini fıstıktan sağlıyor. Eğer ürün olmazsa insanlarımızın işi zor” şeklinde konuştu.

Şu anda çiftçinin en büyük maliyetlerinden biri enerji

Tamamlanmayan baraj ve göletlerin bir an önce tamamlanması ve faaliyete geçmesi gerektiğini kaydeden Yiğit, sulu tarıma vakit kaybedilmeksizin geçilmesi gerektiğini vurguladı. “Şu anda çiftçinin en büyük maliyetlerinden birini enerji maliyetlerinin yüksekliği oluşturuyor. Çünkü kuyu suları ile sulama yapıldığından ister istemez enerji kullanılıyor. Dolayısıyla çiftçi sulu tarımdan vazgeçiyor” ifadelerine yer verdi.

Denetimler sayesinde merdiven altı üretimler azaldı

Başkan Yiğit, zeytin hasadının yakın zamanda başlayacağını ama yaşanan kuraklığın zeytin rekoltesini de olumsuz etkileyeceğinin altını çizdi. “Geçen yıl 6-7 kiloda 1 kilo zeytinyağı alınırken, bu sene 10 kiloda 1 kilo zeytinyağı alınacağa benziyor, bu da çiftçinin maliyetini kurtarmaz. Şu anda yeşil zeytinin hasadı başladı, yakın zamanda da siyah zeytinlerin hasadı başlar. Vatandaşımız güvendiği yerlerden zeytinyağı alsın, alırken kontrol etmeli, kokusuna tadına ve rengine bakmalı. Denetimler sayesinde merdiven altı üretimler azaldı, dolayısıyla denetimlerin aralıksız sürmesi lazım” dedi. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *