ANASAYFA arrow right Güncel

Maliyetler artmaya devam ederse yeme içme sektöründe kan kaybı yaşanacak

Maliyetler artmaya devam ederse yeme içme sektöründe kan kaybı yaşanacak
YAYINLAMA: 24 Mayıs 2022 / 15.06
GÜNCELLEME: 30 Mayıs 2022 / 21.37
Tarım Kredi Kooperatiflerinin esnafa yönelik özel çalışma yapması gerektiğini belirten Başkan Abdülkadir Katmerci, “Tüm Tarım Kredi Kooperatiflerinden etten pirince, şekerden çaya, sudan süte kadar ne varsa yeme-içe sektöründe faaliyet gösteren ve levhası olan firmalara fabrika satış fiyatından verilmesini talep ediyoruz. Eğer girdi maliyetleri artmaya devam ederse yıl sonunda yeme-içme sektöründe kan kaybı yaşanacak” uyarısında bulundu.

Kazançlar yok denecek kadar düştü

Et fiyatlarının aşırı yükseldiğini ifade eden Katmerci, “Et fiyatlarının aşırı artması sonucunda fiyat tarifelerimiz ne yazık ki geçerliliğini yitirdi. Örneğin; beyrana 38 lira fiyat vermiştik, şu an için piyasada 45-55 lira arasında satılıyor. Çünkü son 3 ayda ete yüzde 200 civarında zam geldi. Ne yazık ki iş yeri sahipleri kiralara yüzde 50 zam yaptı. Çırak sorunu devam ettiğinden mevcut personellere yüzde 150’ye yakın zam yaptık. 5 bin liralık işletmelerin kirası 25 bin lira olurken, 2 bin 500 lira elektrik faturası 12 bin liraya, doğalgaz faturası ise 500 liradan 2 bin 500 liraya çıktı. Bunları istesek te istemesek de fiyatlara yansıtmamız gerekiyor. Şu anki satış fiyatlarıyla yeme-içme sektöründe yüzde 10 kazanç sağlayan işletme başarılıdır. Çünkü kazançlar yok denecek kadar düştü” dedi.

Katmerci, “Dünyaca ünlü olan Gaziantep fıstığımızın bir ayda yüzde 100’ün üzerinde zamlandı. Depolarda fıstık varken ne yazık ki fırsatçılık yapıldı. Baklava ve katmer yapımında kullanılan fıstığın kilosu 450-470 lira arasında, ancak kilosunu 500 liraya kabul ettirmeye zorluyorlar. Bu da tatlı sektöründe ister istemez sıkıntı yaratıyor. Gaziantep fıstığında da fındık gibi taban ve tavan fiyatının olmasını istiyoruz. Ayrıca 1,5 yıl 25 liraya Hatay’dan aldığımız künefelik peynirin kilosu 90 liraya, çiğ kadayıfın kilosu 3 liradan 20 liraya yükseldi. Girdi maliyetleri bu kadar artmışken, gelen zamları ürünlere çok fazla yansıtamadık” şeklinde konuştu.

Bugün 540 çuval şekeri

esnafımıza dağıtacağız

Katmerci, “Bugün 540 çuval şekeri esnafımıza dağıttık. Üçüncü tırımızda hazır fabrikadan onay bekliyoruz, yetişirse bu hafta yoksa önümüzde hafta Gaziantep’e gelecek. Federasyonumuzun öncülüğünde söz verdiğimiz gibi yapmış olduğumuz anlaşma kapsamında fabrika satış fiyatı olan 600 liradan Gaziantepli esnafımıza ulaştıracağız” ifadelerini kullandı.

Gönül ister ki sigorta primleri belirli

seviyeye insin ve kayıt dışı kalmasın

Gaziantep Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Tatlıcılar ve Baklavacılar Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kayıt dışı çalışmayı önlemek için hükümetimiz ve belediyelerimiz tarafından esnaflara yönelik denetimler başlıyor. Biz de bu konuda esnafımızı bilgilendiriyoruz. Bizim işler tamamen beden işi. Genç olduğunda farkına varmıyorsunuz, fakat 40’lı yaşlardan sonra hızlı çöküşler başlıyor. Şehrimizde faaliyet gösteren 30-40 yıllık ustalarımızı ziyaret ettiğimizde yüzlerinde hayatın verdiği yorgunluğu görürsünüz. Çünkü bire bir müşteri ile iç içeyiz. Ürünümüz ne kadar kaliteli olursa olsun eğer müşteriyi güler yüzle karşılayamamışsan, memnun edememişsen yaptıkların hepsi çöp. Tüm yük işletme sahibi ve çalışanlarının sırtındadır. Güler yüzlü, temiz ve hoşgörülü olacaksın. Bu da esnaflığın olmazsa olmazı. Gönül ister ki sigorta primleri belirli seviyeye insin ve kayıt dışı kalmasın.” Ali Göksular

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *