ANASAYFA arrow right Yaşam

Makas açılıyor, dış ticaret açığı katlanıyor

Makas açılıyor, dış ticaret açığı katlanıyor
YAYINLAMA: 08 Ağustos 2022 / 14.15
GÜNCELLEME: 08 Ağustos 2022 / 14.15
Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, ithalat ile ihracat arasındaki makasın sürekli açılmasından ötürü dış ticaret açığının katlandığını belirterek, "Geçen yılın ekim ayında 43.5 milyar dolar düzeyinde bulunan yıllıklandırılmış ticaret açığı, aradan dokuz ay geçti ve temmuza gelindiğinde 82.7 milyar dolara tırmandı. Öyle anlaşılıyor ki ağustos sonuna geldiğimizde, bir yıl öncesine göre yüzde 100 daha fazla ticaret açığı vermiş olacağız." diye yazdı.

İthalat ile ihracat arasındaki makasın her ay açılmasının dış ticaret açığının katlanmasına yol açtığını kaydeden Aktaş " Geçen yılın ekim ayında 43.5 milyar dolar düzeyinde bulunan yıllıklandırılmış ticaret açığı, aradan dokuz ay geçti ve temmuza gelindiğinde 82.7 milyar dolara tırmandı. Öyle anlaşılıyor ki ağustos sonuna geldiğimizde, bir yıl öncesine göre yüzde 100 daha fazla ticaret açığı vermiş olacağız.

Hiç kuşku yok ki ihracat artırılsın isteniyor; ama bu öyle bugünden yarına olacak bir şey değil. Hele hele yalnızca paranın değerini düşürmek suretiyle olması hiç mi hiç mümkün değil. Kaldı ki paranın değerini düşürmekle bu sağlanabilse bile bu sefer de ithal enflasyon baskısı altında ezilmek kaçınılmaz.

Dolayısıyla şimdi yapılmakta olan ve yapılacak olan seçime kadar dengelerin daha da bozulmasını engelleyecek şekilde idare etmektir.

Biz de ne yazık ki uzunca bir süre “Bakın ihracat nasıl rekor kırdı” plağını dinlemekten kurtulamayacağız..." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *