ANASAYFA arrow right 40 Yıl Önce

Mahmut ve Fehime Güleç’ten sonra Ziraat Bankası da bir ilkokul yaptırıyor

Mahmut ve Fehime Güleç’ten sonra Ziraat Bankası da bir ilkokul yaptırıyor
YAYINLAMA: 20 Ocak 2023 / 18.33
GÜNCELLEME: 20 Ocak 2023 / 18.33
Milli Eğitim Müdürü konuşuyor: Şehrimizde üç yıl içinde 16 ilkokul yapıldı

Gaziantep milletvekili Galip Deniz okul yaptırılması şartıyla Milli Eğitime 6 milyon lira bağışta bulundu.

Gaziantep Milli Eğitim Müdürü Sayın Mustafa Uçkun’dan bir mektup aldık. Şehrimizin okul bakımından acıklı durumunun giderilmesi yolunda yoğun çalışmalar olduğuna dair yeni müjdeler taşıyan bu mektubu aynen yayınlıyoruz.

“Sayın Osman TUZCU

Sabah Gazetesi Kurucusu ve Başyazarı

Gaziantep

Cumhuriyet Bayramı törenleriyle ilgili olarak, gazetenizde intişar eden notlarınızı dikkatle okudum, cevap yazmakta geciktiğim için beni mazur göreceğinize inanıyorum.

Yazınızı okuduğumda bazı eksik ve kusurlarımızı görme imkanı buldum. Bazı kısımlara için açıklama gereğini gördüm.

-Gazi şehrimize okul yaptırmak suretiyle fazilet örneği veren hemşerilerimizden hayatta olanların bizzat, hakkın rahmetine kavuşanların aile büyüklerinin, yaptırdıkları okulun öğretmen ve öğrencileri tarafından ziyaret edilerek şükran buketi sunulmaması, yazınızdan ilham alınarak 24 Kasım Öğretmenler Günü programına alınmış, ayrıca her öğretim yılı başında kutlanan ilköğretim haftasında bu insani davranışın yerine getirilmesi okullarımıza bir genelge ile duyurulmuştur. Konu tarafımdan takip edilecektir. Hatırlatmanız için şükranlarımı sunarım.

-Okullarımız isabetle müşahade ettiğiniz gibi, derlenip toparlanmış, kendilerinden beklenileni vermeye başlamışlardır. 1983 yılı üniversiteler arası seçme sınavı sonuçlarına göre ilimizin Türkiye 5.si olması sevinilecek bir başarı seviyesidir.

Bayramdaki merasim geçişinde diğer okullara emsal teşkil edecek güzellikte disiplin, uyum ve kompozisyon görünümü veren okullarımız vardı. Ancak genelde tüm okullarımızın kendilerinden beklenen ciddiyeti gösterdiklerini görmekten gerçekten büyük mutluluk duyduğumuzu ifade etmek isterim. Bu vesileyle öğrencilerimizin hazırlanmasında emeği geçen tüm öğretmen ve yönetici arkadaşlarımı candan kutlarım.

-Yazınızda, şehrimizde 52 ilkokulun bulunduğu belirtilmektedir. Bir küçük hatayı düzeltmeme müsaadelerinizi istirham ediyorum. Şehrimizde şu anda 56 ilkokul eğitim ve öğretime açık bulunmaktadır.

Sayın TUZCU,

Zaman zaman sohbetlerimizde de arz ve ifade ettiğim gibi, Gazi Şehrimiz okul yapımında ihmale uğramıştır. Bunun nedenlerini eleştirmeye takdir buyurursunuz ki bir kamu görevlisi olarak yetkili değilim.

-12 Eylül 1980 günü, müşahede günü olarak kabul edilirse, 61.000 okul çağı çocuğunun okula gidemediğini görürüz. Okula gidenlerinde eğitimden yaralanma imkanı iç açıcı değildi. Şehirde mevcut 40 ilkokulun 591 dershanesinde, 67.000 öğrenci eğitim görmekte idi, semt semt okullarda sınıflar üzerine öğrenci sayısı 103, hatta 109’u aşıyordu. Ve bu okulların tamamında çift öğretime rağmen durum böyleydi. Bu sayıları ivedilikle aşağıya, yani normale çekmek gerekiyordu. Sayın Valimizin direktifleriyle devlet imkanları en iyi şekilde planlanırken, hayırhah Gaziantep halkının yardımını dilemek gerekli hatta elzemdi. Gazetenizin de sürekli desteğiyle halkımızın yardımına koştuk. Üç dernek kurmak suretiyle Orgeneral Kenan Evren, Gaziyurt ve Kazım Karabekir ilkokullarını inşa ettirdik. Bu irfan yuvaları birer eğitim abidesi olarak çocuklarımızın hizmetine girdi. Emeği geçen yardımı dokunan herkese şükranlarımı sunarım.

Bu arada Bahattin Kayalı, varisleri ve Sayın Enver Kayalı “Bahattin Kayalı”, Mehmet ve Naciye Gençten “Naciye-Mehmet Gençten” ilkokullarını yaptırdılar. Bu mutlu kişilere saygılarımı sunuyorum. Kadirbilir Gaziantep halkının kendilerini gönüllerinde yaşatacaklarına inanıyorum.

Böylece üç yıl içinde Gazi şehrimize 16 ilkokul daha kazandırıldı. Okul sayısı 56’ya ulaştı. Ancak bu sayıda şehrimiz için yeterli değildir.

Rahmetli Mahmut Güleç’in vasiyeti üzerine kendisi ve sayın eşleri Fehime Güleç adına biri sigorta hastanesinin karşısında, diğeri Kargasekmezde olmak üzere iki yeni ilkokulun inşaatı devam etmektedir. TC Ziraat Bankasının kuruluşunun 120. Yılı nedeniyle yaptırılmasına karar verilen ilkokulun arsa işlemi dava konusu olduğundan sürdürülmektedir. 1984 yılında bu okulda hizmete girecektir. Çıksorut’ta Çimento Fabrikası tarafından kurulan bir dernek tarafından yaptırılmakta olan ilkokul yarıda kalmıştır. 1984 yılında idaremiz tarafından bitirilerek hizmete girmesi sağlanacaktır. Sayın Galip Deniz tarafından bir ilkokul yaptırılması amacıyla 6.000.000 lira bağışta bulunulmuştur. Arsa alımı için çalışmalar yapılmaktadır. 1984 yılında Galip Deniz ilkokulu da hizmete girecektir.

1984-1985 öğretim yılında Gaziantep merkezindeki ilkokul sayısı 68-70 dolayına çıkacaktır.

Eğitim hizmetlerine, maddi, manevi katkıları bulunan herkese şükranlarımı sunuyorum.

Yazınızdaki şahsımla ilgili ifadeler için teşekkürlerimin kabulünü diliyorum.

 

Mustafa Uçkan

Milli Eğitim Müdürü

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *