ANASAYFA arrow right Ekonomi

Mahallemizdeki küçük esnaftan alışveriş yaparak destek olalım

Mahallemizdeki küçük esnaftan alışveriş yaparak destek olalım
YAYINLAMA: 20 Mayıs 2020 / 21.09
GÜNCELLEME: 20 Mayıs 2020 / 21.09
Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, halkın AVM’ler yerine mahalle esnafından alışveriş yapmasının önemini anlatırken, “Hem sağlığımız, hem de sosyal sorumluluğumuz doğrultusunda, “Bu zor günlerde tüketiciye veresiye defterlerini açan mahallenizdeki küçük esnafta destek olmaya, onlardan alışveriş etmeye çağırıyoruz” dedi.

Ulusça üç aydan beri COVİD salgını ile mücadele ediliyor

Ulusça üç aydan beri COVİD salgını ile mücadele edildiğini ifade eden Yılmaz, halkın Bilim Kurulu’nun öncülüğünde büyük bir metanet ve sabırla önlemlere uyduğunu ve adeta tek yürek olduğunu söyledi. “Bilindiği gibi 11 Mayıs'ta Korona pandemisinde bazı olumlu gelişmeler olmaya başlayınca yetkililerimiz, artık “Yeni Normal”e dönmeye karar verdi ve bazı önlemler tedricen kaldırmaya başlandı. Bunların arasında en önemlisi ise, alışveriş merkezleri açılmasıydı. Sahil bantları, mesire ve ören yerlerinin yasak olmasına karşın yüzlerce kişinin alışveriş yaptığı kapalı mekanlar olan AVM’ler serbest oldu” değerlendirmesinde bulundu.

İlk gün Türkiye genelinde 1 milyon 200 bin kişi AVM’lere akın etti

İlk gün Türkiye genelinde 1 milyon 200 bin kişinin AVM’lere akın ettiğini hatırlatan Başkan Yılmaz, “Tüm Türkiye’nin medyada ibretle izlediği gibi, daha AVM'lerden içeri girmeden kuyruklarda sosyal mesafe falan kalmadı. Kapısından kaç kişi, kaç saat için alınırsa alınsın; içeride sosyal mesafeye uyulacağının hiç bir inandırıcı yönü yok. Her ne kadar kapıda ateş ölçülse de, “Hayalet Taşıyıcı” denilen bazı hastaların semtom göstermeden de virüsü başkalarına bulaştırması olası. Maske takmak mecburi olsa da halka dağıtılan telsiz maskelerin koruyuculuğu çok kısıtlı. Ayrıca, vatandaş bu maskeleri gerekti gibi verimli kullanmadığı da ortada. Bu kararı alanlar acaba; alışverişin en doğal gerekliliği olan giyilen, denenen, çıkarılan giysileri nasıl engelleyecek? Ya da tuvaletler ne olacak? Bu konularda alınacağı söylenen önlemler ne kadar inandırıcı, ya da kaç gün sürecek?” diye sordu.

Önlemlerin denetlenmesi için henüz prosedür bile hazır değil

Yılmaz, “Başta Makine Mühendisleri Odası olmak üzere bu konuda ilgililerce yapılan açıklamalarda, AVM'lerdeki klimaların içerideki havanın sirküle edildiği, dışarıdan gelen taze hava ile karıştırılıp içeri verildiğini, yani klimaların yüzde 100 taze hava ile çalışmadığı söyleniyor. Bu durumda bir tane bile Covid 19’lu hasta olduğu taktirde, virüsün havalandırma sistemi ile ortama dağılmasının söz konusu olduğu anlaşılmalı. İlk gelen bilgilere göre  uyulması gerektiği ilan edilen önlemlerin denetlenmesi için henüz prosedür bile hazır değil” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki her vatandaş 1 yılda 30 defa AVM'ye gitmiş

Ülke genelinde 436 AVM’nin bulunduğunu ve yerli ve yabancı olmak üzere toplam 2.4 milyar kişinin ziyaret ettiğini açıklayan Tüketici Hakları Derneği Gaziantep Şube Başkanı Bülent Yılmaz, konuşmasını şu şekilde bitirdi: “Türkiye'deki her vatandaş 1 yılda 30 defa AVM'ye gitmiş ve çalışan yaklaşık 500 bin emekçi var. Kısaca bu kapalı mekanlarda milyonlarca kişi ve topyekun tüm ülke yaşamsal bir risk altında. Bunu biz söylemiyoruz. Bizzat Bilim Kurulu söylüyor. Bizzat sayın Sağlık Bakanı dile getiriyor. Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde Sayın Fahrettin Koca, sosyal medyadan AVM'lerin önünde oluşan kuyrukların fotoğrafını paylaştı. Koca; “AVM önlerinde uzun kuyruklar, AVM kapılarında yığılmalar oluştu. Sosyal mesafe kuralına çoğunlukla uyulmadı. Maske takmayanlara bile rastlandı. Ne maske, ne sosyal mesafe, tek başına koruyucu değil. Tedbirler tam olmalı. Risk devam ediyor. Çok yakınlık normalden tez ayrılık getirir" dedi. Buradan Bakana sesleniyoruz: O zaman ne duruyorsunuz, ulusça verdiğimiz bunca mücadeleye rağmen, bir avuç AVM sahibin çıkarları için toplum sağlığının riske edilmesine değer mi? Milyonlarca tüketicinin yanı sıra 500 bin çalışanının da sağlığını koruma sorumluluğuyla bu uygulamayı, hemen, yarın, tekrar gözden geçirip halk sağlığının korunması için bir an bile duraksamayınız.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *