ANASAYFA arrow right Güncel

Madencilik sektörü belirsizlik kuralsızlık ve istikrarsızlık içinde

Madencilik sektörü belirsizlik kuralsızlık ve istikrarsızlık içinde
YAYINLAMA: 03 Aralık 2021 / 20.09
GÜNCELLEME: 03 Aralık 2021 / 20.13
Maden Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilciliği, Dünya Madenciler Günü açıklamasında, “Tüm metal madenlerimiz, doğal taşlarımız, endüstriyel hammaddelerimiz ham ya da yarı mamul madde olarak yurt dışına ihraç ediliyor” denildi.

İl Temsilcisi Cemal Çete, “Eğer yeraltı kaynaklarımızı ülke sanayisine hammadde olarak kullanıma açamıyorsak, ülke içerisinde uç ürüne dönüştüremiyorsak, entegre sanayi tesislerinde kullanamıyorsak yapılan madencilik sömürge madenciliğidir. Kendi kaynaklarını yok sayan, kaynaklarını kullanmayan bir ülkenin kalkınması mümkün değil. Bu nedenledir ki madencilik sektörü bir belirsizlik, kuralsızlık ve istikrarsızlık içinde” dedi. 
Ülkemizde hala paslanmaz çelik fabrikamız yok
Türkiye’nin mineral çeşitliliği bakımından dünyada zengin ülkeler arasında yer aldığını ve çok sayıda mineralin üretiminin yapıldığını, ancak sektörün gelişmediğinin altını çizen Çete, “Türkiye’de madencilik sektörünün GSMY içindeki payı yıllara göre yüzde 1,5-2 arasında. Üretilen madenler uç (nihai) ürünlere dönüştürülerek katma değeri yüksek ürünler elde edilemiyor. Tüm metal madenlerimiz, doğal taşlarımız, endüstriyel hammaddelerimiz ham ya da yarı mamul madde olarak yurt dışına ihraç edilmekte ve mamul madde ve uç ürün olarak tekrar ülkemize ithal ediliyor. Örnek olarak tonunu ham olarak 140 dolardan satmış olduğumuz krom madenini, yaklaşık bin 200- bin 400 dolar arasında işlenmiş ya da yarı işlenmiş bir şekilde ithal etmekteyiz. Krom ihracatında dünyanın önde gelen ülkeleri arasındayız ancak ülkemizde hala paslanmaz çelik fabrikamız yok” ifadelerini kullandı.

Çete, “2018 yılı ARGE istatistiklerine göre, Türkiye’de yapılan ARGE harcamalarının sadece yüzde 0,5’i (binde beş) madencilik alanına yönelik olmaktadır. Bilimi ve teknolojiyi esas alan, AR-GE ve yenilenmeye ağırlık veren, dış girdilere bağımlı olmayan, istihdam odaklı ve planlı bir kalkınmayı öngören sanayileşme politikaları uygulandığında durum ülkemiz lehine değişecek” değerlendirmesini yaptı.

Ülkemizde Maden Mühendisliği Fakülte sayısının 25’e yükseldiği tespitini yapan Çete, “7-8 fakültede de ikinci öğretim başlatılmış olup, kontenjanlar ve yıllık mezuniyet sayıları bakımından son derece elverişsiz bir noktaya gelindi. Bazı bölümlerin ciddi düşük kayıt sayılarından dolayı, bazı ikinci öğretim bölümleri kapatılmış halen kontenjanların geçmiştekinden dörtte bir oranında düşürülmesine rağmen kontenjan taleplerine bakıldığında üç üniversite hariç, kontenjanların dörtte bir oranında azaltılmasına rağmen kontenjanlar dolmuyor. Türkiye’de asıl mesleğini yapma oranları Maden Mühendisleri arasında yüzde 43 olarak görülüyor. Genç mezunlar arasında bu oran çok daha yüksek” açıklamasını yaptı.
Kamu kurumlarında yeteri kadar Maden Mühendisi istihdam edilmiyor
Maden Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Cemal Çete, konuşmasını şöyle tamamladı: “Kamu kurumlarında çok sayıda açık kadro olmasına rağmen, yeteri sayıda Maden Mühendisi istihdam edilmemekte yerlerine başka meslek dallarından kişiler görevlendirilmekte, görevlendirilen kişilerin de doğal olarak mesleki yetersizlik karşısında işi gerektiği gibi yapamamaları sonucu işletme giderleri artmakta ve sonuçta ülkenin kalkınmasına, maliyetlerin düşürülmesine, kaynakların gerektiği gibi kullanılmasına olumsuz etki yaratmıyor. 3213 sayılı Maden Kanunu 6309 sayılı Maden Kanunu ilga ederek 1985 tarihinde yürürlüğe girdi. 3213 sayılı Maden Kanunu’nda 23 kez değişiklik yapılmak zorunda kalındı. Madencilik sektörü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesinden ayrılarak kurulacak Madencilik Bakanlığı içerisinde yer almalı ve taşra teşkilatı oluşturulmalı. Ancak; kalkınma, üretim ve bilimsel mühendislik uygulamaları kamu yararı doğrultusunda, emekten ve halktan yana olmadığı takdirde barış, eşitlik, adalet ve toplumsal refah sağlanamayacak.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *