ANASAYFA arrow right Yaşam

Madenciler, iş kazalarında günah keçisi olarak seçiliyor

Madenciler, iş kazalarında günah keçisi olarak seçiliyor
YAYINLAMA: 04 Aralık 2020 / 20.54
GÜNCELLEME: 04 Aralık 2020 / 21.59
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Cemal Çete, kamu kurumlarına çok sayıda açık kadro olmasına rağmen Maden Mühendisleri’nin çok az sayıda istihdam edildiğini kaydetti

Çete, “Günümüzde madenciler meydana gelen iş kazalarında günah keçisi olarak seçiliyor, ne yazık ki her türlü cezanın bedelini ya hayatı ile ya da ölemediği için cezaevlerinde geçirmekte, bu arada gerçek iş sahipleri de ellerini kollarını sallayarak serbestçe geziyor. Keza üniversitelerimizdeki kontenjan taleplerine bakıldığında üç üniversite hariç, kontenjanların dörtte bir oranında azaltılmasına rağmen dolan kontenjanlar yüzde 20-25 oranında doluyor” şeklinde konuştu.

Kamu kurumlarında yeteri kadar Maden Mühendisi istihdam edilmiyor

Çete, “Yerlerine başka meslek dallarından kişilerin görevlendirildiği, görevlendirilen kişilerin de doğal olarak mesleki yetersizlik karşısında işi gerektiği gibi yapamamaları, işletme giderlerini arttırmakta ve kaynakların savrulmasına neden olmaktadır. İlaveten kamuda çalışan Maden Mühendislerinin her ne sebeple olursa olsun atıl pozisyonlara atanması, tayinlerinin çıkartılması, kanun dışı görevlendirilmelerinin yapılması, emekliliğe zorlanmaları vb. gibi nedenler ülkenin kalkınmasına, maliyetlerin düşürülmesine, kaynakların gerektiği gibi kullanılmasına engel olmakta” ifadelerine yer verdi.

Çete, “Yüreğinde insan sevgisi, barış, kardeşlik, özgürlük, eşitlik, bağımsızlık tutkusu bulunan; güzel günlerin bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine, omuz omuza kurulacağına inanan ve bu inançla bulunduğu her yerde; Soma`da, Ermenek`te, Kozlu`da, olduğu gibi işyerinde, sokağında, mahallesinde, köyünde kentinde mücadele eden; başka türlü bir dünyanın mümkün olduğuna ve çocuklarına daha onurlu bir geleceği sunabileceğine dair sarsılmaz bir kararlılığı olan herkesi madencinin öfkesi, umudu ve direnişiyle selamlıyoruz. Dünya Madenciler Günü, mitolojik olarak madencilere miras kalmış güzel bir anlatıdır. Zor durumda kalan Santa Barbara kaçarak madencilere sığınmış, madencilerin dayanışması ile bu zor durumdan kurtulabilmiştir. O günden sonra bu tarih “Dünya Madenciler Günü” olarak dünya literatüründe yer almaktadır. Santa Barbara’nın biz madencilere armağan ettiği ve bir gelenek haline gelen 4 Aralık “Dünya Madenciler Günümüzü de tüm içtenliğimizle kutluyoruz” dedi.

“Maden Mühendisleri, ülkemizin doğal zenginliklerini toplumun hizmetine sunmak üzere üzerlerine emanet aldığını, binlerce işçinin yaşamlarından sorumlu olduğunu bir an olsun akıllarından çıkarmayarak, insan ve meslek onurunu her koşulda yüceltmeye çalışmaktadırlar” diyen Çete, “Bu anlamda bilimin ve tekniğin gereklerini yerine getirip, geçmiş deneyimlerden yararlanılırken, mesleğimizin ilkesi olan insanın mutluluğunun ve halkın refahının üst düzeyde tutulması için elimizden geleni canımız pahasına yapmaktayız” diye açıklamada bulundu.

Savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz

TMMOB Maden Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Cemal Çete, konuşmasını şöyle bitirdi: “Yerin yüzlerce metre altında her türlü tehlike ve zorluğa karşı doğayla mücadele ederek yer altı zenginliklerimizi üreten, yer üstünde yol, baraj, köprü, tünel vb nin yapılmasına patlayıcı maddeler altında katkıda bulunan, gerektiğinde bu uğurda yaşamını kaybeden üyelerimize, maden emekçilerine sahip çıkmak bir insanlık görevidir. Bizler Maden Mühendisleri Odası olarak, savaşa karşı barışı, ölüme karşı yaşamı savunmaya, bilimden, emekten ve halktan yana olmaya, yüreğimizdeki insan sevgisi ve yurtseverliği hiçbir baskının söküp atamayacağının bilinci içinde bilim ve tekniği halkımızın hizmetine sunmak için her çabayı güçlendirme ve sürdürme yolunda inançlıyız, kararlıyız.” Hüseyin Karataş   

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *