ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Macarlar Türkçe isim kullanıyor

Macarlar Türkçe isim kullanıyor
YAYINLAMA: 07 Şubat 2021 / 17.25
GÜNCELLEME: 07 Şubat 2021 / 17.25

Gaziantep Üniversitesi tarafından "Türk Dilinin Avrupa dillerinde etkisi" konulu konferans düzenlendi. Üniversite Makine Mühendisliği Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Kıbrıs Lefke Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Karaağaç katıldı.

Karaağaç, kişiler ve toplumlar beraber yaşarken birbirlerinden bir şeyler öğrenerek, bunları kendilerine mal ettiklerini vurgularken, "Türkler tarih boyunca Avrupa'ya binlerce Türkçe kelime vermesine rağmen, onlardan çok fazla kelime almadılar. Yapılan bir araştırma sonucu Farsçada 2 bin 545 tane Türkçe söz olduğu söyleniyor. Ancak Farsçada kullanılan Türkçe kelime sayısı bu rakamın iki katından da fazladır. Ermenice Türkçe ilişkisi konusunda son yıllarda çok taraflı tartışmalar yapıldı. Bugün Türkçede Ermeni kökenli 641 kelime olduğu söylendi. Ancak bu rakam 8-10 tane kelimeden fazla değil. Ermeni dilinde ise 4 bin 602 tane Türkçe kökenli kelime var” dedi.

Karaağaç, Araplarla olan dil ilişkilerinin ise iki şekilde ele alınması gerektiğini belirtti ve "Araplardan doğrudan aldığımız sözler ve onlardan aldığımız köklerden bizim ürettiğimiz kelimeler vardır. Macarlar uzun yıllar Türk dünyasının içinde kaldı. Bunlar bize karşı çok nankör olmuşlardır. Bizim Macarlara verdiğimiz binlerce söze karşılık, onların bize verdiği sözle 8-10 taneyi geçmemektedir. Macarların birçoğu Türkçe isimler kullanmışlardır. Yapılan araştırmalara göre Rusçada binin üzerinde Türkçe kelime vardır. Bu rakam Hırvatlarda 7 bin 800 tanedir" dedi.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *