ANASAYFA arrow right Ekonomi

Maaş kaybını önleyecek düzenlemeler hayata geçirilmeli

Maaş kaybını önleyecek düzenlemeler hayata geçirilmeli
YAYINLAMA: 09 Haziran 2020 / 20.56
GÜNCELLEME: 12 Haziran 2020 / 21.18
Türk Tarım Orman Sen Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erol, yaptığı açıklamada, memur maaşlarının son 10 yılda üçte bir oranında azaldığı tespitini yaptı. “Memurlarımızı olumsuzluklardan korumak ve geleceğe umutla bakmalarını sağlayabilmek için memurların maaş kaybını önleyecek düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmeli” dedi.

Memur maaşları son 10 yılda azaldı

“Pandemi sürecinde bile TÜİK verilerine  göre ekonomimiz büyümede dünya şampiyonu olmuşken memurun açlık sınırında yaşaması nasıl izah edilebilir” diye soran Başkan Erol, “Gıda fiyatları başta olmak üzere memurun zorunlu harcama kalemlerinde gerçeği asla yansıtmayan resmî enflasyon rakamlarının bile çok üstünde bir artış yaşandı. Durum böyle iken memur maaşlarını hangi açıdan ele alırsak alalım son 10 yılda büyük kayıplar yaşadığı görülüyor. Dolar, altın bazında baktığımızda da alım güçlerinin son 10 yılda üçte bir oranında azaldı. Enflasyona endeksli maaş artışı inadına devam edilmesi memurun kayıplarının her yıl artarak devam etmesi demek” ifadelerini kullandı.

Enflasyona endeksli bir maaş artışına mahkûm etmek hangi vicdanla bağdaşıyor

Son 10 yılda güncellenmeyen tek şeyin memur ve emekli maaşları olduğunu kaydeden Erol, “Memur maaşları geçtiğimiz aydan itibaren resmi olarak erimiş, alım gücü 2019 yılının gerisine düştü. Yandaş sendika tarafından Yapılan toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda kararlaştırılan maaş zamlarının yetersizliği bir kere daha ortaya çıktı. Yıllardan beri hedeflenen enflasyon rakamlarına ulaşılamadığı, her yıl gerçekleşen enflasyonun hedeflenen enflasyondan kat be kat fazla olduğu bilindiği halde kamu çalışanlarını ve emeklilerimizi hedef enflasyona endeksli bir maaş artışına mahkûm etmek hangi vicdanla bağdaşıyor” şeklinde konuştu.

Gelecek kaygısı, geçim sıkıntısı memurun kaderi olmamalı

Uygulanan enflasyon farkının memur maaşlarındaki erimeyi telafi etmediğini belirten Türk Tarım Orman Sen Gaziantep Şube Başkanı Cuma Erol, konuşmasını şu cümlelerle bitirdi: “Defalarca dile getirdiğimiz gibi dönem sonunda uygulanan enflasyon farkı, maaşlardaki erimeyi telafi etmeye de durdurmaya da yetmemekte. Hal böyle olunca çalışanın ve emeklinin alım gücü her geçen yıl biraz daha azalmakta, geçim sıkıntısı biraz daha artmakta. Küresel salgınla canla başla mücadele eden kamu çalışanlarının emeklerinin karşılığı, eriyen maaşlar, düşen alım gücü olmamalıdır. Gelecek kaygısı, geçim sıkıntısı memurun kaderi olmamalı.”

Malum yandaş sendikaya dur deme zamanı çoktan geldi

Başkan Erol, “İçinde bulunduğumuz durumun hassasiyeti göz önünde bulundurulduğunda, piyasanın canlandırılması, çarkların döndürülmesi için ülkemizin en geniş tüketim kesimini oluşturan memur ve emekli ailelerine doğrudan gelir desteği sağlamak akılcı, çözüm odaklı bir yaklaşım olacak. Memurlarımızı olumsuzluklardan korumak ve geleceğe umutla bakmalarını sağlayabilmek için memurların maaş kaybını önleyecek düzenlemeler bir an önce hayata geçirilmeli. Hal böyle iken memuru ve emekliyi yokluğa mahkum eden sarı sendika her zamanki gibi memuru içine düşürdüğü bu durumdan kurtarmaya gayret etmek yerine vasıfsız yandaşlarının makamları korumak ve yeni makamlar bulmak için  var güçleriyle yalakalık yapmaya devam ediyor. Artık memurlarında bildikleri gördükleri bu malum yandaş sendikaya dur deme zamanı çoktan geldi” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *