ANASAYFA arrow right Eğitim

"Maarif Vakfı’na bu yıl MEB’den 1.2 milyar TL aktarıldı"

"Maarif Vakfı’na bu yıl MEB’den 1.2 milyar TL aktarıldı"
YAYINLAMA: 26 Eylül 2021 / 17.03
GÜNCELLEME: 26 Eylül 2021 / 17.03
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, "Maarif Vakfı, yurtdışında kimlerle hangi faaliyetleri yürütüyor? Bu kişiler kim? Türkiye'ye ve eğitime hangi katkıyı sağlıyorlar?" diye sordu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yanıtlaması istemiyle Türkiye Maarif Vakfı'nın yürüttüğü faaliyetlerin ve harcamaların detaylarına ilişkin yazılı soru önergesi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Murat Bakan'a Vakıf Başkanı Birol Akgün'den yanıt geldi.

CHP'li Bakan, bu yanıta göre eğitim bütçesinden Maarif Vakfı'na beş yılda 3 milyar TL'ye yakın para aktarıldığını belirtip "Umutsuz, işsiz, yarınsız bıraktıkları gençleri şimdi de yersiz yurtsuz bıraktılar. Bugün Türkiye'yi yönetenler, ülkemizin eğitim bütçesini daha önce FETÖ'nün yaptığına benzer bir organizasyonla Maarif Vakfı eliyle yurtdışındaki okullara ve orada çalışan yandaşlarına akıtıyor" dedi.

438 personele ne ödeniyor?

Yanıta göre, 2016 yılında beş ülkede eğitim faaliyeti yürüten Maarif Vakfı 2017'de 22, 2018'de 33, 2020'de 42 ülkede faaliyet gösterdi. Bu yıl itibariyle 44 ülkede faaliyetlerini sürdüren vakıf, 438 kişiyi yurtdışındaki kurumlara personel olarak gönderdi. Bu personellere aylık en düşük 2 bin 887 dolar (bugünkü kurla 25 bin 636 TL) en yüksek 6 bin 637 dolar (bugünkü kurla 58 bin 936 TL) maaş ödeniyor.

CHP'li Bakan, "Türkiye'de eğitim sistemi tamamen iflas etmiştir. Daha önce FETÖ'nün ve diğer tarikat, cemaatlerin yurtlarına muhtaç bırakılan bu öğrenciler, şimdi ktidarın arka bahçesi olmuş kamu olanaklarıyla beslenen TÜGVA gibi oluşumlara, FETÖ sonrası palazlanan dini cemaat ve tarikat yurtlarına mecbur bırakılıyor" dedi.

"Ülkemizin kaynakları heba ediliyor"

Türkiye genelindeki yurt sayısının öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamadığını ve üniversitelilerin parklarda "Barınamıyoruz eylemleri" yaptığını hatırlatan Bakan, şu ifadeleri kullandı:

"Maarif Vakfı, yurtdışında kimlerle hangi faaliyetleri yürütüyor? Bu kişiler kim? Türkiye'ye ve eğitime hangi katkıyı sağlıyorlar? Ülkemizin kaynakları heba ediliyor. Belli şirketlere, belli tarikatlara, derneklere ve vakıflara heba ediliyor, kamu kaynaklarıyla ellerinde tutmaya çalıştıkları bazı oluşumlara heba ediliyor.

Dört yılda eğitim bütçesinden toplam 1.5 milyar liranın üzerinde para alan Maarif Vakfı'na bu yıl MEB'in bütçesinden 1.2 milyar TL aktarıldı. Bu bütçeler öğrenci yurdu yapmak için kullanılsa iki yıl içinde yurdu olmayan öğrenci kalmaz.

"Yurtdışında yürütülen hiçbir faaliyet, çocuklarımızın eğitiminden, gençlerimizin hayallerinden ve yarınımızdan daha önemli olamaz. İlk önce eğitimi bu zapturapttan kurtaracak, ayağa kaldıracak ve özgür kılacağız. Bu ülkenin her ferdi yarına umutla bakacak."

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *