ANASAYFA arrow right Dünya

Lübnan'daki eylemler dördüncü gününde: 1 milyon 700 bin kişi katıldı

Lübnan'daki eylemler dördüncü gününde: 1 milyon 700 bin kişi katıldı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.37
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.37
Lübnan’da hükümetin yeni vergiler getirme planı üzerine 17 Ekim'de başlayan protestolar dördüncü gününde. Ülkenin geniş
Lübnan’da hükümetin yeni vergiler getirme planı üzerine 17 Ekim'de başlayan protestolar dördüncü gününde. Ülkenin geniş bir kesimine yayılan dünkü protestolarda göstericilerin toplam sayısının 1 milyon 700 bin kişiye kadar ulaştığı rapor edildi.
Lübnan’da ekonomik durumun kötüleşmesi ve hükümetin yeni vergiler getirme planı üzerine 17 Ekim Perşembe günü başlayan protestolar devam ediyor.
Hükümetin tütün, benzin, sosyal medya ve Whatsapp olmak üzere diğer iletişim platformları için yeni vergi tasarısını duyurmasıyla başlayan protestolarda halk ülkedeki ekonomik krizden sorumlu tuttuğu ulusal birlik hükümetinin istifasını istiyor.
Başta başkent Beyrut olmak üzere ülkenin diğer kentlerinde de meydanları dört gündür boş bırakmayan göstericiler genel grev ve protestolara devam çağrısı yapıyor.
2015’teki çöp krizinden sonra ilk defa bu çapta gösteriler düzenlenirken, son olarak dünkü protestolarda Beyrut merkez ve altı farklı noktada toplanan göstericilerin toplam sayısının 1 milyon 700 bine ulaştığı rapor edildi.
Zam kararından vazgeçildi
Bir süredir ülkede biriken enerjinin sonucu olarak yorumlanabilecek bu protestolar yalnızca başkent Beyrut’la sınırlı kalmayarak ülkenin Hristiyan, Şii ve Sünni diğer kentlerine de yayıldı.
Ellerinde Lübnan bayraklarıyla sokağa çıkan protestocular iletişim Bakanı Muhammed Şukayr'ın, zam kararından vazgeçildiğini duyurmasına rağmen geri adım atmadı.
Barışçıl gösterilerde Lübnanlılar, hükümetin yolsuzluk ve işsizlikle mücadele etmediğini, gelirlerin doğru şekilde harcanmadığını öne sürüyor.
Bakanlar kurulu toplantısında yeni ekonomik paketi sunan Başbakan Saad el-Hariri, pakete karşı çıkan hükümet ortaklarından Dürzi İlerlemeci Sosyalist Partisinin lideri Velid Canbolat ve aralarında Dışişleri Bakanı Cibran Basil'in bulunduğu bazı bakanların istifasını istedi.
Canbolat daha önce Hariri'ye hükümetin istifa etmesi teklifinde bulunmuştu.
Ekonomide 'olağanüstü hal' ilan edilmişti
Farklı din ve mezheplere dayalı siyasi bölünmeler açısından oldukça kırılgan bir yapıya sahip Lübnan'da, 2011'de Suriye'deki krizin başlamasıyla maruz kalınan mülteci dalgaları ve siyasi sorunlar nedeniyle ekonomik sıkıntılar yaşanıyor.
Maliye Bakanlığının mayısta yayımlanan raporuna göre, ülkede kamu borcu 2019'un ilk çeyreği itibarıyla 86,2 milyar dolara ulaştı.
Başbakanı Saad el-Hariri, 3 Eylül’de ekonomide olağanüstü hal ilan etmişti. Uluslararası ekonomi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de Lübnan’ın görünümünü 24 Ağustos’ta B’den CCC sınıfına düşürdüğünü açıklamıştı. bianet

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *