ANASAYFA arrow right Dünya

Londra'da yokoluş isyanı eylemi 9. gününde: 1000 kişi gözaltına alındı

Londra'da yokoluş isyanı eylemi 9. gününde: 1000 kişi gözaltına alındı
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.30
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.30
Londra'da dünyanın altıncı yokoluş sürecinin başladığını hatırlatmak için eyleme başlayan iklim aktivistleri arasından g
Londra'da dünyanın altıncı yokoluş sürecinin başladığını hatırlatmak için eyleme başlayan iklim aktivistleri arasından gözaltına alınanların sayısı dün itibarıyla 1065'e ulaştı.
İngiltere tarihinin en büyük sivil itaatsizlik eylemi dün 8. gününü tamamladı. Metropolitan polisine göre geçen hafta Pazartesi günü başlayan eylemde bugüne kadar 1065 kişi gözaltına alında, 53 kişi tutuklandı.
Dün Kensington'daki Doğa Tarihi Müzesi önünde müzikli performans gösterisiyle eylemlerine devam eden grup, iklim değişikliği, hükümetlerin ve bireylerin ekolojiyi korumak için farkındalığını artırmak için sokaklarda kalmayı sürdürüyor.
Yokoluş İsyanı (Extinction Rebellion) hareketinin kurucularından ve organizatörlerinden Roger Hallam, eylemlerini "ülke tarihinin en büyük sivil itaatsizlik hareketi" olarak tanımladı.
Hallam, 1982'deki anti nükleer protestolarda 1982, 1990'daki vergi eylemlerinde 339 kişinin gözaltına alındığını hatırlattı.
Protestolarını en az bir hafta daha sürdüreceklerini söyleyen Hallam, "Politikacıların uyanmasını umuyoruz, çünkü eğer yapmazlarsa bir sonra olacak şey çok daha dramatik olacak" ifadelerini kullandı.
Grup, bu hafta eylemlerine Westminster'daki parlamento meydanında devam etmeyi hedefleniyor.
Geçen hafta Cuma günü bir grup genç aktivist muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'nin evinin önünde gösteri yaptı ve Heathrow havaalanına "Biz son nesil miyiz?" (Are we the last generation?) yazılı bir pankartla yürüdü.
Polis, grubun havaalanına ulaşmasına izin vermedi.
Geçen hafta gözaltına alınanlar arasında olimpiyatlarda İngiltere adına altın madalya kazanan kanocu Etienne Stott da vardı. Stoot, Pazar günü akşamı Waterloo köprüsünde gözaltına alındı.
Pazar günü Marble Arch meydanında yapılan isyan kampında iklim aktivistlerine iki büyük destek vardı.
İngiltereli trip hop grubu Massive Attack, iklim değişikliğine dikkat çekmek isteyen aktivistlerin bulunduğu kampta ücretsiz konser verdi.
Geçtiğimiz yıl Ağustos ayında İsveç parlamentosu önünde iklim değişikliğine başladığı okul greviyle, dünya çapına yayılacak bir iklim hareketinin öncülüğünü yapan 16 yaşındaki Greta Thunberg de kampa giderek bir konuşma yaptı.
Greta, "Politikacılar ve insanlar iklim ve ekolojik krizle ilgili hiçbir şey yapmadan çok uzun süre geçirdi. Ancak biz onların bundan daha fazla kaçamayacağını göstermek için buradayız" dedi ve ekledi:
"İnsanlık şu an bir dönemecin önünde duruyor. Hangi yoldan gideceğimizi seçmemiz gerekiyor.
"Fark yaratan bizleriz, Yokoluş İsyanı insanları ve okul grevine çıkan çocuklar. Ve bu gezegen için mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz, kendimiz, çocuklarımız ve torunlarımız için."
Greta Thunberg'in, bugün akşam saatlerinde İngiltere Parlamentosu'nda da bir konuşma yapması bekleniyor. Haber Merkezi
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *