ANASAYFA arrow right Ekonomi

Lokum, çikolata ve baklavada fıstık tüketimi yüzde 30’a düştü

Lokum, çikolata ve baklavada fıstık tüketimi yüzde 30’a düştü
YAYINLAMA: 24 Ağustos 2020 / 21.20
GÜNCELLEME: 24 Ağustos 2020 / 21.45
Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, ihtiyacı olmayan çiftçileri fıstığını satmamaları konusunda uyarırken, ağaç başı rekoltenin arttırılması gerektiğinin altını çizdi

Neşet Uçar, “Bu süreçte fıstık tüketimi azaldı. Lokum, çikolata ve baklava sektörlerinde fıstık tüketimi yüzde 30’a düştü. Kentte cenazelere baklava veya yemek götürülürdü, şimdi taziyeler yasaklandığından günlük en az 500 tepsi baklava satılmıyor” dedi.

300 bin ton rekoltenin 70-80 bin tonu boz kavlak olacak

2020 yılı fıstık sezonun bir ay önce boz fıstık hasadı ile başladığını hatırlatan Uçar, “Köylerde kurulan kavlatma tesisleri nedeniyle çiftçinin büyük bir çoğunluğunu boz fıstığını kavlatarak piyasalara getirdi. Geçen yıl boz kavlağın kilosunun 72 liraya çıkmasından dolayı bu sene daha çok rağbet gördü. Tahminlere göre 300 bin ton rekoltenin 70-80 bin tonu boz kavlak olacak. Yani oranlamaya bakarsak yüzde 30’a denk geliyor” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.

Ağaçlarda önümüzdeki yıl da yetecek kadar fıstık olacak

“Bir haftadan beri kırmızı yaş kabuklu fıstık geliyor. Kırmızı yaş fıstık, tablalarda 25 liraya satılan kavrulmuş fıstık  ise 22-23 liradan satılıyor. 1 kilo fıstıktan 400 gram kavrulmuş fıstık elde edersiniz. Çünkü insanlar 23 liraya kırmızı satılırken, kavrulmuş 80 liraya satılıyor diyorlar. Bu şekilde bilgi kirliliği yaratıyorlar. Son 3 yıldan beri Antepfıstığı, gerek çerezlik gerekse boz iç olarak, dünya piyasalarında kabul edilebilir bir noktaya geldi. İnşallah bu sene gerek kabuklu gerekse boz iç olarak ihracat yapacağımız kanısındayım. Ağaçlarda ise önümüzdeki yılda yetecek kadar fıstık olacağını düşünüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Gaziantep Fıstık Sanayicileri Derneği Başkanı Neşet Uçar, konuşmasını şu şekilde sonlandırdı: “Türkiye’deki tonajlı ürün tüketen baklavacılar yıllık ürünlerinin en az yarısını alırdı, ama pandemi süreci nedeniyle baklavacıların bir çoğu almadı. Çünkü ilerleyen zamanlarda ne olacağını bilmediklerinden günlük, haftalık veya aylık alıyorlar.”

Tarım arazilerinin parçalanmasını önlemeliyiz

Başkan Uçar, fiyatların arz ve talebe göre belirlendiğini kaydederken, “İnsanlar Antepfıstığının aromasını fark edemedi. Maalesef ihracatçılarımız ise aromayı fark ettirecek ürünü yurt dışına göndermiyor. Tanıtım yapalım, ama kaliteli ürünü ihraç edip tanımını yapmamız lazım. Bu da fiyatlar ile alakalıdır. Aslında çiftçinin daha çok kazanabilmesi için rekolteyi artırmalıyız. Dünya standartlarına göre göre bir fıstık ağacından 11 kilogram fıstık elde edilirken, bizde ki ağaçların ortalaması 5,5 kilogramdır. Bu rekoltenin artması sadece su ile olacak iş değil, tarım arazilerinin birleştirilmesi ile sağlanabilir. Yani tarım arazilerinin parçalanmasını önlemeliyiz” ifadelerini kullandı. Fatma Karabacak

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *