ANASAYFA arrow right Siyaset

Libya için ikinci konferans: Türkiye de masada

Libya için ikinci konferans: Türkiye de masada
YAYINLAMA: 23 Haziran 2021 / 18.40
GÜNCELLEME: 23 Haziran 2021 / 18.40
Geçen yıl ilki yapılan konferansta olduğu gibi masada yine yabancı askerlerin ülkeden çekilmesi var. Bu konuda Ankara'ya yönelik baskının artması bekleniyor.

Almanya'nın başkenti Berlin'de Almanya ile Birleşmiş Milletler (BM) ev sahipliğinde düzenlenen ikinci uluslararası Libya konferansı başladı.

Türkiye, Rusya, ABD, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) katılımıyla gerçekleşen toplantıda Libya geçiş hükümeti yetkilileri ve Libya sorununa müdahil ülke dışişleri bakanları bulunuyor.

İlki 2020 Ocak ayında yapılan Libya konferansındaki gibi bu konferansta da masada olacak konular paralı savaşçıların ülkeden çekilmesi, yabancı askerler, yabancı güçlerin ülkedeki silah sevkiyatına son vermesi bulunuyor.

Siyasi çözüm takvimi daha net

Bu konferansın farkı, 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimler sebebiyle siyasi çözüm takviminin biraz daha net olması.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Deutsche Welle'nin haberine göre konferans öncesinde yaptığı açıklamada Libya'daki tüm yabancı askerlere çekilme çağrısında bulundu.

Maas, ülkede istikrarın sağlanabilmesi için "planlandığı gibi seçimlerin yapılmasının ve yabancı askerler ve paralı savaşçıların gerçekten Libya'dan çekilmesinin" önemine vurgu yaptı.

Ülkede 20 bin yabancı paralı asker var

Birleşmiş Milletler verilerine göre ülkede geçen yılın Aralık ayı itibarıyla yaklaşık 20 bin yabancı paralı asker vardı.

Ekim ayında imzalanan ateşkes anlaşmasıyla tanınan üç aylık mühlete ve art arda yapılan çağrılara rağmen yabancı savaşçı sayısında önemli bir azalma olmadığı kaydedildi.

Rusya'nın Wagner güçleri de bölgede

Yabancı savaşçıların büyük bölümünü Sudan ve Çad'dan gelen paralı askerler oluşturuyor. Rusya kökenli Wagner güçleri de bölgede etkin. Ancak Moskova yönetimi bu paralı askerlerle bir bağlantısı olduğuna dair suçlamaları reddediyor.

Türkiye'nin askeri rolü ne durumda?

Türkiye ise diğer ülkelerden farklı olarak ülkede doğrudan resmi askeri varlığa sahip.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerinin Libya'daki varlığı, 27 Kasım 2019'da dönemin meşru Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzalanan Güvenlik ve Askeri İşbirliği Mutabakatı ile ilişkili.

3 BİN 500 TSK ASKERİ: TSK bugüne kadar Libya'da yaklaşık 2 bin 500 askeri eğitti. Türkiye'de eğitimlerini tamamlayan personel sayısı da bin'i aşıyor. Libya ordusuna 3 bin 500 profesyonel kadro katıldı.

Ankara, bu mutabakata dayanak  yabancı askerlerin çekilmesi için yapılan çağrıların kendisini bağlamadığını savunuyor.

Türkiye, Libya'daki çatışmalarda savaşmak üzere Suriye'den militanları bölgeye gönderdiğini de kabul etmişti. Fakat Suriyeli güçlerin Libya'da halen varlık gösterip göstermedikleri, ne kadarının geri çekildiği tam olarak bilinmiyor.

Uluslararası analizlere göre Libya'da dikkatler 24 Aralık'ta yapılması planlanan seçimlerin üzerindeyken Ankara'ya bu konudaki uluslararası baskının artması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *