ANASAYFA arrow right Eğitim

LGS tercihleri başlıyor; tercihler neye göre nasıl yapılmalı?

LGS tercihleri başlıyor; tercihler neye göre nasıl yapılmalı?
YAYINLAMA: 05 Temmuz 2021 / 16.19
GÜNCELLEME: 05 Temmuz 2021 / 16.19
Rehberlik Uzmanı Simge Yardım anlattı

Rehberlik Uzmanı Simge Yardım, "öğrencilerin tercihlerini puana göre değil, yerleşmek istedikleri okulların geçen yılki yüzdelik dilimlerine göre tercih yapmaları gerektiğini" söyledi.

6 Haziran'da yapılan Liselere Geçiş Sınavı'nın (LGS) sonuçlarının açıklanması ardından öğrenciler yerleşmeyi istedik okullara dair tercihlerini yarın itibarıyla yapacak. 

16 Temmuz'a kadar sürecek tercihlerde öğrenciler, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yayımladığı kılavuza göre tercihlerini yapacak.

Peki öğrenciler ve veliler tercihleri yaparken nelere dikkat etmeli?

"Son yılların en zor matematik sorularıydı"

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikaları Yürütme Kurulu Üyesi ve Rehberlik Uzmanı Simge Yardım, öğrencilerin tercihlerde nelere dikkat etmesi gerektiğini bianet'e anlattı. 

Yardım, konuşmasına başlarken 2021 LGS'nin hangi şartlarda yapıldığına değindi: "Uzaktan eğitime erişimde sorunlar yaşanırken, eşitsizlikler derinleşirken öğrenciler, müfredatın tamamından sorumlu tutuldu.

Öğrencilerimiz bir de son yılların en zor matematik sorularıyla karşılaşınca başarısızlık ve güvensizlik duygusu içinde gelecek kaygısıyla sınavdan çıktılar."

"Öğrenme ve beceri kayıpları yaşadılar"

Pandemi sürecinin eğitimin öğrencilerdeki kayıplarına dikkat çeken Yardım, şöyle devam etti: "Örgün eğitimin her kademesinde öğrencilerimiz akademik, sosyal, psikolojik, fiziksel kayıplar yaşamanın yanı sıra ciddi düzeyde öğrenme ve beceri kayıpları da yaşadılar.

Eğitim öğretimin pandemi sürecine uygun bir eğitim politikası ile sürdürülmemesi sebebiyle özellikle sınava girecek öğrencilerin kaygı düzeyi çok yüksekti. Sınav sonrası tartışmalarda bu süreci çok daha fazla zorlaştırdı. Şimdi aileler ve öğrenciler için de yeni bir süreç başlıyor. "

Yardım öğrencilerin ve ailelerin tercih etmeleri gereken kriterleri ise şöyle sıraladı: Birincisi; puana göre değil, yerleşmek istedikleri okulların geçen yılki yüzdelik dilimlerine göre tercih yapmalılar. Geçen yılın puanı ile bu yılın puanı arasında fark var. Bu nedenle kesinlikle yüzdelik dilime dikkat etmeliler, tercihlerini buna göre yapmalılar.

İkincisi; en çok istedikleri okuldan en az istedikleri okula göre tercih yapmaları gerekiyor. Burada sıralamanın önemi yok. Çünkü puana göre yerleştirme olacak.

Üçüncüsü ise; yüzdelik dilimde eksi 5 altı ve artı 5 yukarı tercih yapsınlar. Eğer bir öğrenci yüzde 3'lük dilimde yer alıyorsa yüzde 4, 5, 6, 7, 8'e kadar tercih yapsın ve garantiye alsın. Hangi dilimde olursa olsun mümkün olduğunca on tercih hakkını kullansın.

Aileler, tercihlerde önce öğrencilerin kendini mutlu hissedeceği, yeteneklerine ve ilgi alanlarına uygun okulları seçmelerini önermeli. Bu öğrencilerin gelecekleri açısından çok önemli.

Tercih işlemleri yapılmadan önce MEB tarafından yayınlanan kılavuz iyi okunmalı. 

Öğrenciler üç ayrı alanda toplam 20 okul tercih edebilecekler. Merkezi Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar, Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 3 grupta tercih yapılacak.

Merkezi sınava girmeyen öğrenciler ise ‘Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar’ olmak üzere iki grupta tercihte bulunabilecekler.

Tercih başvurusunda bulunacak adaylara öncelikle yerel yerleştirme butonu açılacak, bu alandan tercih yapmayana diğer alanlar açılmayacak. Böylece Yerel yerleştirme zorunlu hale gelmiş oldu.

İlk olarak Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih listesi oluşturulacak. Yerel yerleştirme tercihlerinde ilk üç okulu kayıt alanından seçmek şartıyla en fazla beş okul yazılacak.

Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Tercih işleminin e-okul ya da bir ortaokul müdürlüğünde yapılması gerekiyor. Onaylanması şart, yoksa liste geçersiz sayılır.

Öğrenci velisi düzeltme veya iptal işlemi için takvimde belirtilen tercih süresi içinde okul müdürlüğüne başvurup, düzeltme veya iptal talebinde bulunabilir. Bu sebeple tercih işlemlerinin son güne bırakılmaması, onay işleminin yapıldığından emin olunması önemlidir. 

Sınavla ve yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan hiçbirine yerleşemeyen öğrenciler ise; il/ilçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına başvuracaklar. Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullardan kontenjan durumlarına göre belirlenen tarihlerde komisyon tarafından yerleştirilecek. 

İlginizi Çekebilir
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
33 tıp fakültesinde kontenjan dolmadı
Ankara Tabip Odası'nın tıp fakültelerinin azalan tercihlerine yönelik nedenlerin sıralandığı notta, "Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın olumsuz etkisiyle yaşanan sorunlar, sağ...
#Eğitim / 30 Ağustos 2022
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Ziraat fakültelerinde tarım eğitimi bitti
Türkiye’de tarımın AKP dönemindeki çöküşü tartışılırken ziraat fakültelerinin faaliyet raporları da tarım eğitimindeki sorunları gözler önüne serdi. Pek çok fakültenin ra...
#Eğitim / 29 Ağustos 2022
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
198 yeni okul, 3 bin 605 yeni derslik hizmete açılacak
Milli Eğitim Bakanlığı, 2022-2023 eğitim yılı başında 198 yeni okul, 3 bin 605 yeni dersliğin hizmete açılacağı; yeni inşa edilen ve güçlendirilen 450 eğitim binasında 6...
#Eğitim / 28 Ağustos 2022
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
YÖKDİL bu yıl ilk kez elektronik ortamda da uygulanacak
Elektronik YÖKDİL 14 Mayıs'ta Ankara, İstanbul, İzmir ve Adana'daki e-sınav uygulama binalarında gerçekleştirilecek.
#Eğitim / 06 Nisan 2022
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
Açık Lise sınav sonuçları açıklandı
MEB Açık Öğretim Liselerinde eğitimini tamamlayıp üniversite sınavlarına hazırlanan öğrenciler, 2. dönem AÖL sınav sonuçlarını açıkladı.
#Eğitim / 24 Mart 2022
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS'de geç başvuru süreci başladı
YKS için başvuru tarihini kaçıran adaylar, bugün ve yarın başvuru yapabilecek. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başvuru tarihini kaçıranlar için iki gün sürecek başvu...
#Eğitim / 16 Mart 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *