ANASAYFA arrow right Dünya

La Palma Adası'nda 800 kişi daha tahliye edildi

La Palma Adası'nda 800 kişi daha tahliye edildi
YAYINLAMA: 13 Ekim 2021 / 15.43
GÜNCELLEME: 13 Ekim 2021 / 15.43
İspanya'nın güneybatısındaki Kanarya Adaları grubundan La Palma Adası'nda 19 Eylül'den bu yana aktif olan Cumbre Vieja Yanardağı'ndan çıkan lavların bölgedeki riskleri artırmasıyla 800 kişi daha evlerinden tahliye edildi.

Kanarya Adaları özerk yönetimindeki Volkanik Riskler için Acil Mücadele ve Sivil Koruma Özel Planlama (Pevolca) kurumu, Cumbre Vieja Yanardağı'ndan çıkan lavların yön ve akış hızındaki değişiklik nedeniyle bölgenin 2. düzey alarma geçirildiğini duyurdu.

Güvenlik gerekçesiyle 800 kişi daha evlerinden tahliye edildi.

Kurumun açıklamasına göre, dün saat 13.00 ile 19.00 arasında evlerindeki önemli eşyalarını almaları için izin verilen halk, daha sonra güvenlik güçlerinin eşliğinde riskli bölgeden çıkarıldı.

6 bin 200’ün üzerinde tahliye

Pevolca'nın teknik bölüm şefi Miguel Angel Morcuende, düzenlediği basın toplantısında, adada tahliye edilenlerin sayısının 6 bin 200'ün üzerinde olduğunu söyledi.

Morcuende, lavların şimdiye kadar 595 hektarlık alanı kapladığını, bunun 170'inin tarım alanı olduğunu ifade etti.

Hava kirliliği

AA’nın haberine göre, lavların, aralarında çimento fabrikasının da olduğu bir organize sanayi sitesine ulaşması nedeniyle hava kirliliğinin artmasıyla 3 bin kişiyi etkileyecek şekilde bazı yerleşim yerleri karantinaya alındı.

Halktan zorunlu durumlar olmadıkça evlerinden çıkmamaları ve pencerelerini kapatmaları istendi.

Başbakan Sanchez ziyaret edecek

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, yanardağın aktif durumda olduğu 19 Eylül’den bu yana bölgeye 3'üncü ziyaretini bugün yapacak.

Cumbre Vieja'da patlamalar

La Palma'da 50 yıl sonra ilk defa bir yanardağ aktif duruma gelirken, uzmanlar Cumbre Vieja'daki patlamaların birkaç ay daha süreceğini öngörüyor.

29 Eylül’de yanardağın etkisindeki Playa Nueva bölgesinde kırmızı-sıcak bir akımın Atlantik Okyanusu’na ulaşıp suyla temas etmesiyle yükselen beyaz buhar bulutları görülmüştü.

Uzmanlar, bu durumun cildi ve gözleri tahriş edebilecek ve nefes almayı etkileyebilecek klor içeren kimyasal bir reaksiyonu tetikleyebileceğini söylemişti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *