ANASAYFA arrow right Dünya

"Kuzeydoğu Suriye’de en az 27 bin çocuk ülkelerine iade edilmeli"

"Kuzeydoğu Suriye’de en az 27 bin çocuk ülkelerine iade edilmeli"
YAYINLAMA: 30 Kasım 2021 / 19.15
GÜNCELLEME: 30 Kasım 2021 / 19.15
Örgüt, Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan El Hol kampında on binlerce çocuğun keyfi şekilde özgürlüğünden mahrum bırakıldığını ve hayatlarını tehdit eden insanlık dışı koşullara maruz bırakıldığını belirtti.

Uluslararası Af Örgütü, : Kuzeydoğu Suriye'de kötü koşullarda tutulan en az 27 bin çocuğun ülkelerine iade edilmesi gerektiğiyle ilgili olarak açıklama yayınladı.

Örgüt, Suriye'nin kuzeydoğusunda yer alan El Hol kampında on binlerce çocuğun keyfi şekilde özgürlüğünden mahrum bırakıldığını ve hayatlarını tehdit eden insanlık dışı koşullara maruz bırakıldığını belirtti.

 Son iki yıldır, El Hol kampında yaşayan çocukların gıda, temiz su, sağlık ve eğitim gibi temel hizmetlere yeterli erişimi yok. Kampın kontrolünü elinde tutan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi 12 yaşındaki erkek çocukları keyfi olarak alıkoyuyor, iki yaşındaki çocukları onlara bakım veren kişilerden ayırıyor ve sağlık hizmetlerine erişimi kısıtlıyor. Çocuk emeği de dahil olmak üzere şiddet ve cinayetler, çocukların büyüme ve gelişimini ağır bir biçimde etkiliyor.

Yapılan açıklamada, devletlerin çocukları vatandaşlığa kabul etmek konusundaki gönülsüzlüğü nedeniyle çocukların geleceğinin belirsizlik içinde olduğu ifade edildi.

Uluslararası Af Örgütü Suriye Araştırmacısı Diana Semaan Suriye, Irak ve 60'ın üzerinde ülkeden on binlerce çocuğun, devletleri sorumluluklarını üstlenmeyi ve bu çocukları güvenli ve emniyetli bir ortama getirmeyi reddettiği için sefalete, travmaya ve ölüme terk ettiğini söyledi ve şunları söyledi:

"Devletler bu çocukların yaşam, hayatta kalma ve gelişme hakkını korumaya ilişkin uluslararası insan hakları yükümlülüklerinden kaçınmaya son vermeli ve onları acilen vatandaşlığa kabul etmelidir. Ayrıca, Özerk Yönetim, Suriyeli çocuklar ile anneleri veya onlara bakım veren kişiler için net bir iade mekanizması oluşturmalıdır."

Af örgütünün açıklaması ise özetle şöyle:

"El Hol kampı, Özerk Yönetimin polis gücü olan Asayiş'in kontrolünde. Kampın ana bölümü Suriye ve Iraklılara ayrılmış durumda; ana kamptan kontrol noktasıyla ayrılan ve Ek Bölüm olarak bilinen kamp alanında ise Irak hariç üçüncü ülke vatandaşı kadınlar ve çocuklar bulunuyor. Ek Bölümdeki çocuklar, onlara bakım veren kişilerden çeşitli biçimlerde zorla ayrılıyor.

"Geçen yıl boyunca Asayiş, Ek Bölümde bulunan 12 yaşındaki erkek çocukları, herhangi bir kabahat işlediklerine dair kanıt olmaksızın, yalnızca gelecekte "radikalleşebilecekleri" şüphesiyle annelerinden ve onlara bakım veren kişilerden ayırarak, keyfi şekilde alıkoydu. Asayiş, erkek çocukları, El Hol kampı dışında "rehabilitasyon merkezleri" olarak adlandırılan, gıda, su ve sağlık hizmetlerine yeterli erişimden yoksun, verem ve uyuz gibi hastalıkların yaygın olduğu gözetim merkezlerine gönderiyor.

"Görüşülen kişilerin aktardığına göre, Özerk Yönetim'in kampta şeffaf ve tutarlı bir güvenlik planı oluşturmak ve uygulamaktaki yetersizliği, yaygın şiddet ortamının yanı sıra öfke ve korku ikliminin oluşmasına sebep oldu. Save The Children tarafından yayımlanan bir rapor, kamptaki yüksek cinayet oranlarına dikkat çekiyor. Rapora göre, bu yıl kampta 79 kişi öldürüldü; buna vurularak öldürülen üç çocuk ve yangınlar gibi çeşitli olaylara atfedilen sebeplerle ölen 14 çocuk da dahildi."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *