ANASAYFA arrow right Siyaset

Kuzey Kıbrıs’ta Maraş kararı sonrası HP koalisyondan çekildi

Kuzey Kıbrıs’ta Maraş kararı sonrası HP koalisyondan çekildi
YAYINLAMA: 07 Ekim 2020 / 15.16
GÜNCELLEME: 07 Ekim 2020 / 15.16
Koalisyon ortağı HP Genel Başkanı Senin, bugün açıklanan Maraş’ın açılması kararından kendilerinin ve Dışişleri Bakanlığı’nın haberdar edilmediğini belirtti.

Kuzey Kıbrıs’ta iktidardaki Ulusal Birlik Partisi (UBP) – Halkın Partisi (HP) koalisyonunun ortağı HP, koalisyondan çekildiğini açıkladı.

HP Genel Başkanı Yenal Senin, düzenlediği basın toplantısında Ankara’da düzenlenen “KKTC Su Temin Projesi”nin yeniden açılış törenine katılan UBP Genel Başkanı ve Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar’ın Kuzey Kıbrıs’ta kapalı olan Maraş bölgesini Perşembe günü halka açmayı kararlaştırdıkları yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Senin, Yeni Düzen’de yer alan habere göre, “Devletin bütünlüğü bozuldu, kurumları hiçe sayıldı” dedi.

Ankara'da Erdoğan - Tatar görüşmesi sonrası açıklanan Maraş kararı hakkında Dışişleri Bakanı'na da bilgi verilmediğini söyleyen HP Başkanı Senin, hükümetten çekildiklerini, ancak, yeni hükümet kurulana kadar sorumluluk üstleneceklerini söyledi.

Maraş açılımının bir seçim malzemesi yapılmaması gerektiğinin söyleyen Senin, Maraş’ın uluslararası hukuk içerisinde bir plan ile açılması gerektiğini ifade etti.

Yaşananların seçime müdahale olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Senin “Ancak önemli olan devletin bütünlüğünün bozulmasıdır. Koalisyon ortağına herhangi bir bilgi verilmedi. Bu yaşananların nedeni Ersin Tatar” dedi.

Ne olmuştu?

Yeni Düzen'in haberine göre Kuzey Kıbrıs YSK, 11 Ekim Pazar günü Kuzey Kıbrıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle “KKTC Su Temin Projesi”nin yeniden açılış töreninin Kıbrıs’ta yapılmasını seçim yasaklarına aykırı bularak törende nutuk ve demeç verilmemesi kararı almış, bunun üstüne Kıbrıs’taki tören iptal edilmişti.

Bunun üstüne söz konusu tören Ankara’da düzenlenen Erdoğan-Tatar basın toplantısı içinde yapıldı. YSK, töreni canlı yayınlayan BRT1 kanalının Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın 80. maddesine aykırı hareket ettiğnii belirterek kanala yayın durdurma cezası verdi.

Törende konuşan 11 Ekim Pazar günkü seçimde cumhurbaşkanı adaylarından olan Kuzey Kıbrıs Başbakanı Ersin Tatar, Kuzey Kıbrıs’ta kapalı olan Maraş bölgesini Perşembe günü halka açmayı kararlaştırdıklarını söylerken, Erdoğan da “Kıbrıs'ın geleceğini artık hayaller yerine somut gerçekler üzerine inşa etme kararı aldık” dedi.

Cumhurbaşkanlığı seçimi

Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde mevcut Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı bağımsız aday olarak yer alacak.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı ve Başbakan Ersin Tatar, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Tufan Erhürman da seçimde öne çıkan diğer adaylar.

Bunun yanı sıra aralarında Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ve Rauf Denktaş'ın oğlu Serdar Denktaş’ın da olduğu toplam 11 aday seçimlerde yarışacak.

Adaylardan herhangi biri mutlak çoğunluğu kazanamazsa, 18 Ekim’de en çok oy alan iki aday arasında seçimlerin ikinci turu yapılacak ve fazla oy alan aday cumhurbaşkanı olacak.

Erdoğan “Maraş’ı verelim” demişti

Tayyip Erdoğan, Havadis Kıbrıs’ta yer alan habere göre, 14 Ocak 2017’de Erenköy karşılığında Maraş’ın Güney Kıbrıs’a verilebileceğini söylemişti:

“Eğer Maraş’ı tamamen halkın istifadesine sunmak isterseniz, Erenköy’le Güzelyurt arası birleştirilsin ve KKTC’ye bırakılsın. Açık Maraş – Kapalı Maraş da Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne bırakılır…”

Maraş hakkında

Türkçe adı Maraş, Yunanca adı Varoşa 1974 öncesi Akdeniz'in en ünlü tatil merkezlerinden biriydi.

13 Ağustos 1974'te Türk silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından ele geçirildikten sonra Rum nüfusu Güney’e kaçtı ve Maraş askerî yasak bölge ilan edildi.

24 Nisan 2004’te oylanan Annan Planı’nın birinci aşamasına göre Maraş Güney Kıbrıs’a devredilecek yerler arasındaydı.

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *