ANASAYFA arrow right Güncel

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor

Kuvvetler ayrılığı ilkesinin yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor
YAYINLAMA: 05 Şubat 2021 / 20.59
GÜNCELLEME: 05 Şubat 2021 / 21.54
Gaziantep Barosu Başkanı Avukat Bektaş Şarklı, yeni anayasa tartışmalarını değerlendirirken, kuvvetler ayrılığının benimsendiği bir Anayasaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi. “Türkiye’nin demokrasi ve özgürlüğe ihtiyacı var” dedi

Türkiye’nin yeni bir Anayasaya ihtiyacının olduğunu anlatan Şarklı, “Demokrasi, özgürlük, insan hakları, ekonomi anlamında Türkiye’yi yeni bir yüzyıla taşıyacak bir Anayasaya ihtiyacı var. Çünkü 1982 Anayasası bu ihtiyaçları karşılamıyor ama daha sonra getirilen başkanlık rejimin yarattığı sıkıntıları da kimse göz ardı edemez. Türkiye’nin yeni anayasasında öncelikle yasama, yürütme ve yargı ayaklarının birbirinden ayrılması lazım. Kuvvetler ayrılığı ilkesinin yeniden hayata geçirilmesi gerekiyor. Yeni Anayasanın temeli bunun üzerine olmalı” şeklinde konuşma gerçekleştirdi.  

Temel sorun başkanlık sistemi

1982 Anayasasının demokratik ve çoğulcu olmadığını söyleyen Şarklı, “İktidarın meclisten geçirdiği başkanlık sistemi, Türkiye’nin ekonomisine siyasi hayatına ve özgürlükçü yapısına daha fazla pranga vurdu. Bir insanın her şeyi bilmesi mümkün değil. Başkanlık modeli olarak bahsedilen modelin yeni anayasada yer alması yanlış. Cumhurbaşkanı bütün konulara hakim, her şeyi bildiği iddiasında ama yaşadığımız ekonomik sıkıntılar içerisinde avukatı da, işçisi de çiftçisi de memuru da sanayicisi de çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Bunun temel sorunu başkanlık sistemi” şeklinde konuşma yaptı.

Ekonomik olarak herkes sıkıntıda

Başkan Şarklı, “Ekonomik olarak bir çok sorun var. Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında ödenen bin 280 lira ile nasıl yaşanılır? Milletvekilleri bin 280 lira ile bir ay geçinsinler bakalım. Bir milletvekili 25 bin civarında maaş alırken 4 kişilik bir aileye bir ay bin 280 lira geçinin diyorlar.  İnsanlar açlık sınırının altında adeta ölüme mahkum ediliyor. Bu anlamda yeni bir anayasaya ve modele ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de çocuklar gelecek bulamıyor

Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı, ülkemizin genç bir nüfusa sahip olduğunu hatırlattı, konuşmasını şu cümlelerle sürdürdü: “Bu nüfusun eğitimli olması gerekiyor, lakin, eğitim sisteminde bir başarıdan söz edemiyoruz. Gelecekte umut görmeyen insanlar intihar ediyor. Ama hiç hak etmeyen insanlar da kaç yerden maaş alıyor. Hoca olmayacak insanların üniversitede profesör olduğu bir dönemi yaşıyoruz. Liyakat olmayınca mülakatlarda hak etmeyenler alınıyor. Türkiye’de çocuklar gelecek bulamıyor. Liyakat olduğunda Avrupa ülkelerini zorlayacak bir potansiyelimiz var.”

Toplumun tüm kesimlerinin görüşü alınmalı

Yeni bir Anayasa için ülkedeki tüm kesimlerinin görüşünün alınması gerektiğini kaydeden Şarklı, “Toplumun tüm kesimlerinin görüşü alınmalı, sadece barolara değil, çiftçiye, işsize ve öğrenciye de sorulmalı. Herkesin görüşü alınıp harmanlanıp hazırlanmalı. Dünyada bütün anayasa örnekleri böyledir. Örneğin Güney Afrika’da yeni anayasa 10 yılda hazırlanabilmiştir. Çünkü kıraathaneye de girilmiş, çiftçiye de gidilmiş, işsize de gidilmiş, sanayiciye de gidilmiş. Tüm insanların beklentilerini karşılayacak bir anayasa üzerinde çalışılacak, ondan sonra topluma sunulacak. Onun üzerinden eksiklikler olursa düzeltilir” diye açıklamada bulundu. Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *