ANASAYFA arrow right Yaşam

Kutuplardaki erime ABD'yi soğutuyor

Kutuplardaki erime ABD'yi soğutuyor
YAYINLAMA: 03 Eylül 2021 / 15.04
GÜNCELLEME: 03 Eylül 2021 / 15.04
Science dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmanın bulgularında kutuplardaki aşırı ısınmanın ABD'deki kışların daha sert geçmesiyle bağlantılı olduğunu ortaya koydu.

Yeni bir çalışma, Amerika Birleşik Devletleri'nin bazı bölgelerinde aşırı kış havasındaki artışların, Kuzey Kutbu'ndaki hızlandırılmış ısınmayla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

Science dergisinde yayınlanan çalışmaya göre bilim insanları, bölgedeki ısınmanın nihayetinde kutup girdabı olarak bilinen dairesel rüzgar modelini bozduğunu buldular.

Bu, tespitlere göre özellikle Şubat ayında Teksas soğuk dalgasında daha soğuk kış havasının ABD'ye akmasına izin verdi.

Araştırmacıların, ısınmanın bazı yerlerde daha soğuk kışlar göreceğini söylüyor.

Meteorolojik zincir çıkarılıyor

Bilim insanları, küresel değişimin bu büyümesinin gezegenin geri kalanı için etkileri konusunda uzun zamandır endişe duyuyorlar.

Bu yeni çalışma, Kuzey Kutbu'ndaki ısınmanın hem Kuzey Amerika'da hem de Doğu Asya'da kış havası üzerinde önemli bir etkisi olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu daha sıcak bölgeyi kutup girdabı olarak bilinen dönen bir soğuk hava modeline bağlayan karmaşık bir meteorolojik zinciri detaylandırıyorlar.

Akım girdabı geriliyor

Barents ve Kara denizlerindeki buzun erimesinin Sibirya üzerinde artan kar yağışına ve Kuzey Kutbu üzerindeki stratosferde dönen rüzgarları etkileyen aşırı enerji transferine yol açtığı ortaya çıktı.

Buna göre ısınma girdabın gerilmesine neden oluyor ve bu da aşırı soğuk havanın ABD'ye akmasını sağlıyor.

1979'da uydu gözlemlerinin başlamasından bu yana bu esneme olaylarında bir artış oldu.

Bilim insanları, doğal akımdaki bu girdap germe sürecinin bu yıl Şubat ayında ölümcül Teksas soğuk dalgasına yol açtığına inanıyor.

"Sıcaklık arttıkça soğuk artacak"

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve Atmosfer ve Çevre Araştırmaları Direktörü Judah Cohen, bulgularıyla ilgili "Kuzeybatı Avrasya'da deniz buzunun erimesinin, Sibirya'da artan kar yağışı ile birleştiğinde, Avrasya kıtasında batıdan doğuya sıcaklık farkının güçlenmesine yol açmasını inceliyoruz" dedi ve ekledi:

"Bu sıcaklık farkı arttığında, bunun kutup girdabında daha fazla bozulmaya yol açtığını biliyoruz. Ve zayıfladığında, bu, geçen Şubat ayında Teksas soğuk dalgası gibi daha aşırı kış olaylarına yol açıyor."

Araştırmacılar bulgularının hem gözlemlere hem de modellemeye dayandığını ve Kuzey Kutbu'ndaki iklim değişikliği, kutup girdabının gerilmesi ve yerdeki etkiler arasında fiziksel bir bağlantı gösterdiklerini söylüyorlar.

Erken uyarı açısından önemli

Yazarlar, çalışmalarının aşırı soğuk kış olaylarının başlangıcı hakkındaki tahminleri iyileştirebileceğine inanıyor.

Dr Cohen, "Bu çalışmanın faydalarından biri, bu öncüleri tanırsanız ve bu tür olayları tetiklemek için uygun koşulları biliyorsanız, o zaman tahmin sürenizi uzatabilirsiniz" dedi.

"Teksas'ta insanlar daha iyi uyarılarla kesinlikle daha iyi hazırlanabilirdi, bazı insanlar evlerinde donarak öldüler ve belki de sığınmak için gidebilirlerdi."

İklim krizinin karmaşıklığı

Kudüs'teki İbrahi Üniversitesinden bir başka araştırmacı büyük resme bakıldığında, araştırma ekibi bulgularının insanların küresel ısınmanın karmaşık olduğunu anlamalarına yardımcı olacağına ve belki de daha soğuk kışların iklim değişikliği olmadığı fikrini ortadan kaldıracağına inanıyor:

"Geçmişte, ABD ve Rusya üzerindeki bu aşırı uç noktalar, karbonu azaltmamayı haklı çıkarmak için kullanıldı, ancak artık emisyonları hemen azaltmaya başlamamak için hiçbir mazeret yok."

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *