ANASAYFA arrow right Kültür-Sanat

Kurumuş ağaçlar, hünerli ellerde hayat buluyor

Kurumuş ağaçlar, hünerli ellerde hayat buluyor
YAYINLAMA: 16 Nisan 2020 / 05.40
GÜNCELLEME: 16 Nisan 2020 / 05.40
Zeytin, çam, gürgen, meşe, ceviz gibi ağaçlar, ‘Arasa Tahtalı Atölyesi’nde hayat buluyor. Mithat usta, kurum
Zeytin, çam, gürgen, meşe, ceviz gibi ağaçlar, ‘Arasa Tahtalı Atölyesi’nde hayat buluyor. Mithat usta, kurumuş ağaçlara çeşitli şekiller vererek, hünerli elleriyle yeniden tasarlıyor.
Buğday Arası’nın olduğu bölgede kurumuş ağaçlardan yapılmış ürünlerin bulunduğu ‘Arasa Tahtalı Atölyesi’ görenleri kendisine hayran bırakıyor. Atölye içerisinde tepsilerden, mumluklara lambaderlerden, tel dolaplara kadar ağaçtan yapılmış bir çok ürünü bulmanız mümkün.
‘Sen ağacı değil, ağaç
seni yönlendiriyor’
Arasa Tahtalı Atölyesi Satış Sorumlusu Yunus Öz, “Mobilya ustası olan Mithat ustamız, buranın kurucusu ve yıllardan beri bu işe emek ve gönül vermiş bir insan. Mithat ustamız, köy köy dolaşıyor ve uygun gördüğü ağaçları alıp, belli şekiller vererek müşterilere sunuyoruz. Ancak bu ağaçlara şekil vermenin zorlukları bulunuyor. Çünkü sen ağacı değil, ağaç seni yönlendiriyor. Ağaçlar bulunduktan sonra çeşitli işlemlerden geçiyor. Ağacın eğilmemesi ve işlendikten sonra herhangi bir zarar görmemesi için askıya alınıyor. Bazı ağaçları hemen işleyemiyorsun, bazen bir yıl boyunca atölyede bekleyebiliyor” şeklinde konuştu.
Kuru zeytin ağacı
bulmak çok zor
Ürün yapmak için zeytin, ceviz, meşe, gürgen, çam, akasya, dut, gül ve çınar gibi ağaçları kullandıklarını kaydeden Öz, “Kuru zeytin ağacı bulmak çok zor. Çünkü zeytin ağacı mermer gibi olduğundan hem şekil vermesi hem de işlemesi zor. Çam ve gürgen gibi ağaçlardan sandık, tel dolabı ve kasa yapıyoruz. Ağacın şekline bakarak, bir ürün yapmaya çalışıyoruz. Ürün yapmak için biz ağacı değil, ağaç bizi yönlendiriyor. Örneğin; düz baston şeklinde bir ağacı düşünün, o ağaçtan lambader yapılabilir, fakat küçük bir ürün yapılamaz” diyen açıklamada bulundu.
Burayı gören vatandaşlar ürünlerimizi çok
beğeniyorlar ve hayran kalıyorlar
Ağaçlardan tel dolap, avize, mumluk ve lambader gibi çeşitli ürünlerin yapılabildiğini vurgulayan Öz, vatandaşların daha çok tepsilere yoğun ilgi gösterdiğini söylerken, “Tepsilerimiz, ayna, mumluk ve tel dolaplarımız gibi ürünlerimiz daha çok satılıyor. Genellikle tüm ürünlerimiz satılıyor. Burayı gören vatandaşlar ürünlerimizi çok beğeniyorlar ve hayran kalıyorlar. Türkiye’nin neresinde olursa olsun vatandaşımız bir ürünü beğendiğinde kargo ile gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.
Gaziantep’in kültürünü
kurumuş ağaçlara işliyoruz
Kutnu kumaşı motifli ürünler gibi Gaziantep’e özgü ürünlerde yaptıklarını kaydeden Yunus Öz, konuşmasını şu cümlelerle sonlandırdı: “Zeugma motifli ürünlerimiz var. Kutnu kumaşı baskılı fincanlarımız var. Hem Gaziantepliler hem de iş dışından gelen vatandaşlarımız bu ürünleri çok seviyor. Sunumluk ve tepsilerde Zeugma motifi kullanıyoruz. Bu ürünlerimizde vatandaşlarımızın ilgisini çekiyor. Şu anda Gaziantep’in kültürünü ön plana çıkarak motifler üzerinde çalışmalarımız devam ediyor.” Hüseyin Karataş
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *