ANASAYFA arrow right Ekonomi

“Kurumların taşınma ve kira giderleri ciddi anlamda maddi külfet oluşturacak”

“Kurumların taşınma ve kira giderleri ciddi anlamda maddi külfet oluşturacak”
YAYINLAMA: 24 Ocak 2021 / 18.49
GÜNCELLEME: 24 Ocak 2021 / 18.49

HDP Gaziantep Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Prof. Dr. Mahmut Toğrul, Gaziantep Hükümet Konağı’na ilişkin Gaziantep’in bir önceki dönem valisi olan Ali Yerlikaya tarafından 2016 yıllında Valilik ve Emniyet binalarının taşınmasıyla birlikte mevcut binaların Deferdarlık’a devredileceğine karar verildiğini hatırlatarak, “Yıkılmak istenen bina 1984 yıllında proje yarışmasıyla mimarisi belirlenen ödüllü bir binadır. Yıkılmak istenen binaya dair iMO’nun yapmış olduğu açıklamaya göre ise binanın sağlam olduğu ve yıkılmasını gerektirecek bir durumunun olmadığına ilişkindir” dedi.

“Yıkıldığında yerine ne yapılacağı konusu ise hiçbir zaman netleşmedi. Önce yıkılmayacak denildi, daha sonra büyük bir cami yapılacak denildi en son ise millet bahçesinin devamı olacak denildi. Kısacası vilayet binası son 4 yıldır tekrar tekrar pişirilip kentin gündemine getirildi”  diyen Toğrul, konuyla ilgili açıklamasında, “Valilik binasıyla ilgili karar alınırken ise kentteki hiç kimsenin fikri dahi sorulmuyor. Bu konuda yapılmış olan Kent Konsey’lerinin birinde kente faaliyet yürüten tüm STK’ların fikrinin alınacağına dair söz verilmiş olmasına rağmen kimseye danışılmıyor. Aynı durum Kamil Ocak Stadyumu’nun yıkılması kararında da yaşanmıştı.  O dönem stadyumun yıkılmasına ilişkin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin, kentteki sivil toplumla kapsamlı bir çalıştay yapılacağını belirtmiş olmasına rağmen hiçbir çalıştay yapılmadı. Ve stadyum yıkıldı. Gaziantep Hükümet Konağının yıkılması konusunda da bu kadar ısrar edilmesini, iktidarın Türkiye genelinde girmiş olduğu ‘‘Millet Bahçesi’’ fantezisinin bir parçası olarak değerlendirebiliriz” şeklinde konuştu.

Toğrul, “Gaziantep Hükümet Konağının durumuna ilişkin en vahim olanı ise 2016 yıllından bu yana yıkımı gündemde olan binaya 2017 ve 2018 yıllarında ayrı ayrı yapılmış olan iki tadilat. Bu tadilatların maliyetinin ise yaklaşık 5 Milyon TL olduğu söyleniyor. Yıkılacağı düşünülen bir binaya bu kadar tadilat yapılmış olması, AKP iktidarı tarafından son zamanlarda en fazla telaffuz edilen kamuda tasarruf yapılması sözünü yerle bir etmektedir. Kamu yararı ilkesi daha uzun vadeli planlar yapılmasını gerektiriyorken, yıkılması düşünülen valilik binasına yaklaşık 5 Milyon TL’lik tadilat yapılması deyim yerindeyse israftan başka bir şey değildir” derken, “İsrafın bir diğer yönü ise Gaziantep Valilik binasının içindeki kurumların durumlarına ilişkindir. Valilik hizmet binasında halihazırda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Defterdarlık, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüğü ve Ticaret İl Müdürlüğü gibi kamu kurumları vatandaşa hizmet vermektedir. Bu kurumların tümüne, Valilik hizmet binasının bir hayırsevere boş olarak teslim edilmesi için gidin kendinize yer bakın denilmişti. Valilik binası içindeki kurumların taşınma ve kira giderleri ciddi anlamda kamuya maddi bir külfet oluşturacaktır. Buda israfın bir diğer yönüdür.

Son olarak şunu belirtmek isteriz ki kentte alınan böylesi kararlarda, Gaziantep’teki kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, basın ve halkla ortaklaşmanın daha yararlı olacağı inancındayız” şeklinde konuştu.

 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *