ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

Kurumlarda hakim olan yegane unsur sermayedir

Kurumlarda hakim olan yegane unsur sermayedir
YAYINLAMA: 04 Aralık 2020 / 18.27
GÜNCELLEME: 04 Aralık 2020 / 18.27

Kurumlar Vergisi hakkında muhasebeciler bilgilendirildi. Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının düzenlediği Kurumlar Vergisi beyannamesinin düzenlenmesi konusundaki toplantı Ticaret Odası Salonunda yapıldı.

Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Ankara Grubu’nun konuşmacı olarak katıldığı toplantıda beyan etmeleri konusundaki şekil ve şartlarla ilgili bilgi verildi. Başhesap Uzmanı Abdullah Çelik, 1949 yılında gerçekleştirilmiş olan vergi reformu ile kabul edilen ve 1950 yılı başında yürürlüğe giren önemli vergi kanunlarından birinin de Kurumlar Vergisi olduğunu ve gelir vergisinden ayrılan yönlerini anlattı.

Abdullah Çelik, kurumların vergilendirilmesinde vergi prensibi ve tekniği konusunda bilgi verirken, gerçek kişilerin gelir vergisinde şahsi ve medeni durumu aile külfeti, en az geçim seviyesi gibi konuların dikkate alındığını, gerçek kişilerin hüviyetine bağlı olan bu gibi amillerin Kurumlar Vergisi’nin bünyesine tamamen yabancı olduğunu ifade eden Çelik, “Kurumlarda hakim olan yegane unsur sermayedir. Bu nedenle şahsi ve psikolojik mülazaların yerine sermayenin tarzı, teşekkülü, miktarı, iştirak münasebetleri, fesih birleşme ve tasfiye vaziyetleri, ihtiyatlar teşkili dağıtılacak kazanç miktarı ve bunun dağıtılması şekli, mali hususiyetleri ön plana geçer.

Gelir Vergisinde esnaf muhaflığının kabul edildiğini belirten Çelik, “Bu verginin tekniğinde defter tutma gibi formaliteler bakımından mükelleflerin seviyelerine göre bazı tefrikler yapılmıştır. Halbuki kurumlar hakkında prensip itibariyle böyle tefrikler yapılmıyor” diye konuştu.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *