ANASAYFA arrow right 20 Yıl Önce

“Kurtuluşumuz, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde”

“Kurtuluşumuz, kayıt dışı ekonominin önlenmesinde”
YAYINLAMA: 29 Haziran 2020 / 17.21
GÜNCELLEME: 29 Haziran 2020 / 17.21

Krizde vergi oranlarının düşürülerek sanayici, iş adamı ve esnafa nefes aldırılması gerektiğini söyleyen uzmanlar, ağır vergi yükü altında krizin yarattığı olumsuzlukların aşılmasının ve ekonominin canlanmasının mümkün olamayacağına dikkat çekti.

Vergi oranları indirilmeden kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için gerekli altyapının hazırlanmasının zorunlu olduğunu ifade eden Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Haşan Aktaş, Türkiye’nin kurtuluşunun kayıt dışını kayıt altına almaktan geçtiğini söyledi.

Krizin her kesimde ağır tahribat yarattığını ifade eden Aktaş, belirli alanlarda iyileştirmelere gidilmesi ve vergi konusunda bir hafifletmenin şart olduğunu söylerken, “İşini terk eden ve iflas edenlerin sayısı giderek artıyor. Şirketler küçülüyor. Kimse yarın için bir şey söyleyemiyor. Böyle bir durumda ekonomide canlılığın yaratılması için vergi sisteminde değişiklik şart. Önce kayıt dışı kayıt altına alınmalı. Zaten kayıt dışının bu kadar fazla olmasının nedeni vergi sistemi. Her tür işlemde birkaç vergi birden karşınıza çıkıyor.

Türkiye’nin kurtuluşu kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almak ve vergi oranlarını kesinlikle asgariye indirmek ve hafifletmekten geçer. Kayıt dışıların kayıt altına alınması için önce gerekli alt yapı oluşturulmalı, sıcak paranın kaçması engellenmeli. Eğer yeni bir vergi sistemi ile tüm bu sorunlara çözüm aranırsa o zaman 3;5 yıllık bir geçiş süreci konulmalı. İnsanlar paralarını şirketine sermaye olarak koyabilmeli. Hatta sıfırdan vergi sistemi uygulamaya konulacağı için geçmişe dönük tüm vergi borçları silinmek" diye konuştu.

Kayıt dışını kayıt altına almadan vergi oranlarının indirilmesi gibi bir uygulamanın yanlış olacağına değinen Aktaş konuşmasına şöyle devam etti: “Sosyal denge bozulmadan adaletli bir vergi sistemi oluşturmalı. Bugün kayıt dışı oranının 100 milyar dolar civarında olduğu tahmin edilen bu ülkede kriz var. Bu olacak iş mi? Çok ivedi olarak vergi yönünde sosyal adalet sağlanmalı, vergi tabana yayılmak ve herkesten gücü oranında vergi alınmalı. İnsanları huzursuz edecek, sıcak parayı kaçıracak düzenlemelerden kaçınılmalı. Devlet iyimser olarak sorunun üzerine gitmeli.”

Aktaş, gider kısılarak hiçbir sistemin ülkeyi düzlüğe çıkaramayacağını belirterek, IMF ve Dünya Bankası’nda alınan borç paralarla ekonominin düzelmeyeceğini kaydetti.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *