ANASAYFA arrow right Siyaset

Kürtlerin 71,8'i HDP'nin kapatılmasını "olumsuz" buluyor

Kürtlerin 71,8'i HDP'nin kapatılmasını "olumsuz" buluyor
YAYINLAMA: 28 Mart 2021 / 17.30
GÜNCELLEME: 28 Mart 2021 / 17.30
Anketin sonucunu değerlendiren Yüksel Genç, "En kararsız seçmen AKP'de var. Kararsız seçmene yönelik hamleler yapılıyor ancak kutuplaşma siyaseti çoktan kendi tepe noktasına ulaştı. Kendi seçmenlerinde bile artık kabul görmüyor" dedi.

Diyarbakır Merkezli Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) kapatılması ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili 18-21 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdiği saha araştırmasının sonucunu açıkladı.

Araştırmanın sonucuna göre; katıımcıların yüzde 71,8'i HDP'nin kapatılmasını "olumsuz" bulurken, yüzde 33,5'i  de Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini "siyasi iradeye darbe" olarak görüyor. 

"Siyasete güven azaldı"

Araştırmanın sonucuna ilişkin bianet'e değerlendirmede bulunan Sosyo Politik Saha Araştırmaları Merkezi Koordinatörü Yüksel Genç, HDP'nin kapatılmasını olumlu bulanlarının oranın da yüzde 12 olduğunu ve bu oranın oldukça  yüksek olduğunu söyledi. 

Kapatılma davasını "olumlu" bulanların tutumunu "siyasetin ve siyasetçilerin politika üretememesinden kaynaklanıyor" şeklinde değerlendiren Genç, şunları söyledi: 

"Kürt seçmeninin özellikle HDP seçmeminin siyasete güveni azalmış durumda bu nedenle çok özel anlamlar yüklemiyor. Fakat siyaset alanına güvensizlik artsa da siyaset kulvarlarının korunması gerektiğini düşünüyor.

"HDP'nin geri çekilmesini söyleyen seçmen de var  ama bunu söylerken, Meclis'in işlevsiz olduğunu Meclis'in işlevli kılınması için politika üretmeleri gerektiğini söylüyor siyasetçilerine, bir misyon yüklüyor. Aynı zamanda seçmen muhalefete ittifaklar kurma çağrısında bulunuyor. Muhalefete etkin siyaset yapmasını öneriyor.

"Gidişata yönelik bir karamsarlık var"

"Sahada Türkiye'nin gidişatına yönelik bir karamsarlık var. 'Geleceğe nasıl bakıyorsunuz' diye sormadık ama soruları yanıtlarken siyasetin tekleşiyor olmasından duyulan rahatsızlık dile getiriliyor. Siyasetteki istikrarsızlığın işsizliğe ve ekonomiye yansıdığını belirtiyorlar. 'Siyasette istikrara olsa ekonomi böyle olmaz' deniliyor.

"Bütün seçmen rahatsız"

"HDP'nin kapatılma davası ve Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesini AKP ve hatta MHP seçmeni de Türkiye'nin geleceğine dair risk olarak görüyor. DEVA, İyi Parti Gelecek Partileri'nden de durum aynı şekilde seçmen bunlardan rahatsızlık duyuyor.

"En kararsız seçmen AKP seçmenin de var. Kararsız seçmene yönelik bu hamleler yapılıyor ancak uzun süredir yürütülen kutuplaşma siyaseti çoktan kendi tepe noktasına ulaştı. Kendi seçmenlerinde bile artık kabul görmüyor."

Diyarbakır, Urfa, Batman, Mardin, Van, Kars, Siirt, Şırnak, Hakkari, Muş ve Bingöl’de yapılan araştırmada görüşmecilere ilk olarak,  “Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

Katılımcıların yüzde 33,5’i  Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesini “siyasi iradeye darbe”, yüzde 28,3’ü “AKP-MHP İttifakının siyasi tutumu sonucu gerçekleşen bir uygulama”, yüzde 22,6’sı “yasal sürecin zorunlu bir sonucu”,  yüzde 15,1’i ise “yasal süreç tamamlanmadan gerçekleşen bir uygulama” olarak değerlendirdi. 

AKP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 54’ü Gergerlioğlu’un vekilliğinin düşürülmesini “yasal sürecin zorunlu bir sonucu” olarak görürken; CHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 36,4’ü  ise “siyasi iradeye darbe” dedi.

HDP’ye oy verdiğini belirten görüşmecilerin yüzde 43,1’i aynı soruya  “siyasi iradeye darbe” yanıtını verdi.  MHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 63’ü de  “Yasal Sürecin Zorunlu Bir Sonucu” olarak gördüğünü söyledi. İYİ Parti’ye oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 40,5’i “Siyasi İradeye Darbe”,  SAADET Partisi’ne oy verdiğini belirten katılımcıların yüzde 50’si “Yasal Sürecin Zorunlu Bir Sonucu” cevabını verdi.

 “HDP’ye açılan kapatma davasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna görüşmecilerin, yüzde 71,8’i  “olumsuz” , yüzde 12,3’ü “olumlu” bulduğunu söyledi.

Kapatma davasını olumsuz bulanların yüzde 30’u AKP’ye, yüzde 67,3’ü  CHP’ye, yüzde 94,6’sı HDP’ye, yüzde 18,5’i MHP’ye , yüzde 25’i HÜDA-PAR’a,  yüzde 59,4’ü İYİ PARTİ’ye, yüzde 50’si SAADET Partisi’ne oy verdiğini söyledi.

 HDP'nin kapatılmasının “birinci”olası sonuçlarına yönelik yöneltilen soruya ise katılımcıların yüzde 36,8’i “Türkiye Demokrasisi Yara Alır” cevabını verdi.  Yüzde 13,1’i “Kürt Sorununun Demokratik ve Barışçıl Yollarla Çözülme Olanağı Darbe Alır”, yüzde 12,8’i “Türkiye’de Gerilim Ortamını Arttırır”, yüzde 11,5’i “Kürtlerde Duygusal Kırılma Derinleşir”, yüzde 9,1’i  de “Kürtlerin Siyasal Temsil Alanı Zayıflar” şeklinde yanıt verdi.

Görüşmecilerin yüzde 25,9’u “ikinci” önemli olası sonucu olarak  “Kürtlerde Duygusal Kırılma Derinleşir” dedi.  Yüzde 16,8’i “Kürtlerin Siyasal Temsil Alanı Zayıflar”, yüzde 16’sı “Kürt Sorununun Demokratik ve Barışçıl Yollarla Çözülme Olanağı Darbe Alır” şeklinde cevapladılar.

 “Sizce Kapatılma Girişimi Karşısında HDP Ne Yapmalı?” sorusuna katılımcıların yüzde 39,8’i “Davanın Sonuçlanmasını Beklemeli ve Ona Göre Tavır Belirlemeli”, yüzde 15’i “Davanın Sonuçlanmasını Beklemeden Kendini Feshetmeli ve Farklı İsimle Devam Etmeli”, yüzde 10,4’ü “Uluslararası Alanda Kamuoyu Oluşturmalı” dedi.

HDP kapatılır ise sizce HDP seçmeni nasıl bir tavır geliştirir?” sorusuna görüşmecilerin yüzde 40,6’sı “Partisinin Alacağı Kararı Bekler”, yüzde 13,8’i “Kitlesel Eylemlerle Kararı Protesto Eder”, yüzde 11,5’i “HDP’nin Ardılı Olacak Yeni Partiye Katılır” yanıtını verdi. "Mevcut Muhalif Yapıların HDP'nin Kapatılma Davası Karşısında Tavrı Ne Olmalı?" sorusuna ise görüşmecilerin, yüzde 44,2'si "Mevcut Karar Karşısında HDP ile Dayanışmalı", yüzde 21,9'u "Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı", yüzde 13,5'i "Ülke Demokrasisi Adına Bu Kararı Protesto Eden Bir Dizi Etkinlik Yapmalı" dedi.

AKP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; yüzde 44’ü “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı”, CHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; yüzde 38,2’si “Mevcut Karar Karşısında HDP ile Dayanışmalı”,  HDP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; yüzde 60,4’ü “Mevcut Karar Karşısında HDP ile Dayanışmalı”, MHP’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; yüzde 50’si “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı”,  İYİ PARTİ’ye oy verdiğini belirten katılımcıların; yüzde 37,8’i “Yargının Vereceği Karara Saygı Duymalı”, yüzde 32,4’ü “Mevcut Karar Karşısında HDP ile Dayanışmalı” yanıtını verdi. 

İlginizi Çekebilir
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
Ankara'da tarihi gün: 6 muhalefet partisi liderleri imzayı attı
CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Demokrat Parti, DEVA ve Gelecek Partisi genel başkanları, “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'' üzerine Ankara'da bir araya geldi. Liderler...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
Altı muhalefet partisinin açıkladığı Mutabakat Metninde 25 kritik madde
CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin aylardır süren “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat...
#Siyaset / 28 Şubat 2022
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
6 parti, parlamenter sisteme dönüş çalışmasını kamuoyu ile paylaşacak
Ekim ayından bu yana hazırlığı devam eden metin 3 bölümden oluşuyor. İlk bölümde parlamenter sisteme dönüşün nedenleri anlatılacak.
#Siyaset / 27 Şubat 2022
DEVA Partisi’ne katıldılar
DEVA Partisi’ne katıldılar
Aslen Halfetili olan ve Şehitkamil ilçesinde ikamet eden Arslan ailesi 8 Şubat Mahallesinde bir salonda düzenlenen törenle AK Parti’den istifa ederek DEVA Partisi’ne katı...
#Siyaset / 18 Şubat 2022
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
6 partinin genel başkanları 12 Şubat'ta bir araya gelecek
CHP Sözcüsü Faik Öztrak, “Güçlendirilmiş parlamenter sistemin son hali için Genel Başkanımızın daveti üzerine 6 partinin genel başkanları 12 Şubat Cumartesi günü bir aray...
#Siyaset / 06 Şubat 2022
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
Milletvekilleri, vatandaşın fatura sıkıntısını dile getirdi
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki gün partisinden bir grup milletvekiliyle gerçekleştirdiği kahvaltılı toplantının ana gündemi ekonomiydi...
#Siyaset / 04 Şubat 2022
Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *