ANASAYFA arrow right Güncel

"Kürt birimleri Türkiye topraklarında Türkiye'ye karşı eylemde bulunmuyor"

YAYINLAMA: 30 Kasım 2022 / 14.53
GÜNCELLEME: 30 Kasım 2022 / 14.53
PUTİN'İN SURİYE TEMSİLCİSİ ERDOĞAN'I YANITLADI

Putin'in özel temsilcisi Lavrentiyev, Erdoğan'ın "güvenli bölgede"den Türkiye'ye saldırılar yapıldığı iddialarını yanıtladı: "genel olarak, o topraklarda bulunan Kürt birimleri bile Türkiye topraklarında Türkiye'ye karşı herhangi bir eylemde bulunmuyor."

Rusya'nın Suriye'de çözümden sorumlu özel temsilcisi Aleksander Lavrentiyev, TASS haber ajansına verdiği demeçte Rusya'nın Soçi sözleşmesi uyarınca Suriye'yle ilgili yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve ülkenin kuzeyinin şiddet kaynağı olmaması için elinden geleni yaptığını söyledi.

Erdoğan "Ruslar sözlerini tutmuyor" demişti

Erdoğan geçtiğimiz hafta partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Suriye'nin kuzey ve doğusunda Özerk Yönetim alanlarına yönelik hava saldırılarını savunur ve harekata yönelik eleştirilere kaşı çıkarken "Suriye'de kontrolleri altında tuttukları bölgelerden ülkemize yönelik herhangi bir tehdit gelmeyeceği güvencesi veren güçlerin bu sözlerini tutamadıkları son olayla bir kez daha anlaşılmıştır" demişti.

Erdoğan'ın işaret ettiği bölgeler esas olarak 2019 "Barış Pınarı" harekatı sonrasında Rusya'nın sorumluluğuna bırakılmış alanları kapsıyordu. Erdoğan  bu iddiadan hareketle, "Öyleyse bizim kendi başımızın çaresine bakma hakkımız doğmuştur" diyerek sivil yerleşimler ve üretim merkezlerinin de hedef alındığı hava saldırılarını kuvvetle savunmuştu. 

Lavrentiyev: "Kürt birimleri güç kullanmıyor"

Lavrentiyev, dün TASS'a verdiği demeçte Soçi mutabakatı ile üstlendikleri görevleri yerine getirdiklerini söyledi. 

"Rus tarafı yükümlülüklerini yerine getiriyor. Suriye askerlerinin konuşlandığı bölgelerden ve sınır bölgesinden şiddet gelmemesi için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

Lavrentiyev, "Elbette, tüm Kürt güçlerinin 30 kilometrelik şeritten tamamen çekilmesini gerçekten garanti edemeyiz." Ancak yaptığımız ve şimdiye kadar başardığımız en önemli şey, bu birimlerin güç kullanmamasıdır."

Putin'in özel temsilcisi, "bazı provokasyon vakaları" olduğunu söyledi. "Ancak genel olarak, o topraklarda bulunan Kürt birimleri bile Türkiye topraklarında Türkiye'ye karşı herhangi bir eylemde bulunmuyor," diyerek Erdoğan'ın hava saldırılarını mazur göstermek üzere ileri sürdüğü gerekçeleri yalanladı.

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *