ANASAYFA arrow right Yaşam

Kuraklık, tüm ürünlerde rekolte kaybına neden olacak

Kuraklık, tüm ürünlerde rekolte kaybına neden olacak
YAYINLAMA: 11 Mayıs 2021 / 20.18
GÜNCELLEME: 11 Mayıs 2021 / 20.27
Küresel iklim değişikliği nedeniyle ülke genelinde yaşanan kuraklık Gaziantep’i de vurdu. Mayıs ayına girmemize rağmen gereken miktarda yağışı alamayan kentimizde tarım için kuraklık çanları çalmaya devam ediyor 

Ülke genelinde etkisini gösteren kuraklık, şehrimizi tarımını da olumsuz etkilemeye devam ediyor. Son yılların en kurak Aralık ve Ocak aylarını yaşayan Gaziantep, Şubat, Mart ve Nisan aylarında da ihtiyacı olan yağışı alamadı. Buğday, arpa gibi hububat ürünlerinin yanı sıra Antepfıstığı ve zeytinde rekolte düşüşü yaşanacak.

Kuraklık çiftçimizin hiçbir zaman kaderi olmamalı 

Şehitkamil Ziraat Odası Başkanı Cuma Yiğit, kuraklık tehlikesinin devam ettiğini dolayısıyla hububatta rekolte düşüklüğü yaşanacağının altını çizerken, “Kuraklık çiftçimizin kaderi hiçbir zaman olmamalı. Birkaç yıldan beri bu tehlikeyi yaşıyoruz, yaşamaya da devam ediyor. O nedenle yapımı devam eden barajların ve su kanallarının tamamlanıp faaliyete geçmesinin yanı sıra Fırat’ın yüzünün artık şehrimize çevirmenin zamanı geldi de geçiyor. Çünkü eğer böyle devam ederse ürünlerde kuruma meydana gelir” dedi.  

Yağışın olmaması hububat üzüm, zeytin ve fıstığa zarar verecek 

Şu anda yağış görünmediğini kaydeden Başkan Yiğit, buğday ve arpadan istenilen verimin elde edilemeyeceğine dikkat çekti. “Bu şekilde olursa çiftçi yaptığı masrafı çıkaramaz. Yağışın olmaması hububatın yanı sıra üzüm, zeytin ve fıstığa da zarar verecek. Şubat ve Mart aylarındaki yağışlar yeterli olmadığı gibi Nisan’da hiç yağış olmadı, buğday ve arpanın başaklanma döneminde yağış çok önemlidir, lakin yakın zamanda yağmur falan görünmüyor. ” ifadelerini kullandı. 

Destek verilmezse tarlayı ekecek çiftçi bulamayacağız 

Başkan Yiğit, pandemi döneminde çiftçinin ve gıdanın öneminin bir kez daha anlaşıldığını sözlerine eklerken, “Tüm dünyada gıdanın ve üretimin ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmasına karşın ülkemizde çiftçimize yeteri kadar destek verilmedi. Bu zorlu dönemde insanlar marketlere akın etti, rafları boşalttı. Destek olmazsa çiftçi üretime devam eder mi, etmez. Gübre, mazot, ilaç ve gidere girdiler yüzde 50’nin üzerinde zamlandı, ancak ürettiğimiz ürünler yüzde 50 zamlanmadı. Dolayısıyla üreticilere verilen desteklerin arttırılması kaçınılmaz oldu. Yoksa tarlayı ekecek çiftçi bulamayacağız” değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin Karataş 

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *