ANASAYFA arrow right Yaşam

Kuraklık nedeniyle bal hasadı 420 tondan 200 tona düştü

Kuraklık nedeniyle bal hasadı 420 tondan 200 tona düştü
YAYINLAMA: 05 Eylül 2021 / 20.06
GÜNCELLEME: 05 Eylül 2021 / 20.22
Yaşanan kuraklık hububat rekoltesi gibi bal rekoltesini de olumsuz etkiledi. Geçen yıl toplamda 420 ton bal elde edilirken, rakam bu yıl 200 tona düştü, arıcılar büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, yaşanan kuraklığın bal rekoltesini olumsuz etkilediğini söyledi. “Birinci bal hasadın da 110 ton, ikinci bal hasadın da ise 90 ton bal elde edildi. Geçen yıl rekolte 420 tondu” dedi.

Bal rekoltesi geçen yıla oranla yarı yarıya düştü

İç piyasaya yetecek kadar bal olduğunu ve fiyatların da enflasyon oranında zamlanacağını belirten Başkan Koca, “Kuraklık çok ciddi bir sorun. Büyük barajların, sulama kanallarının tamamlanması ve sulamanın artması için büyük projeler var. Bu projeler yapılırken, teknik hatalar yapılıyor. Bunlardan biri, insanları zirai ilaçlara yönlendirip, o zirai ilaçları yanlış yerde ve zamanda kullanılması. Bu da sektörü olumsuz etkiliyor. Zirai ilaçlar bilinçli kullanılsa kuraklıktan etkilenmeyeceğimize ve rekoltenin artacağını inanıyoruz” diye konuştu.

Ballı, çiçekli ve ardışık çiçek açan bitkilerin ekilmesi önemli

Koca, ballı ve çiçekli bitkilerin ekilmesi önerisinde bulundu. “Ardışık çiçek açan bitkilerin ekilmesi ile kuraklığın yüzde 90 önüne geçilebilir. Kuraklığın yanı sıra iklimsel değişikliklerde söz konusudur. 1 Nisan’da çiçek açması gereken bir bitki 10 gün sonra çiçek açıyorsa arının da dengesi bozulur. Dolayısıyla arı polen ve nektar kaynaklarına verimli bir şekilde ulaşamıyor ve kısa sürüyor” hatırlatmasında bulundu.

Yanan ormanlık alanlara değinen Koca, “Yanan ormanlık alanların yerine aynı çam ağaçlarının ekilmesi çok önemlidir. Basra böceğinin zararlı böcekler arasından çıkartılıp faydalı konulması ve ilaçlanmaması da ağaçlandırma kadar önemlidir. Eğe ve Akdeniz Bölgeleri’nin batı kesimlerinde ki ormanların yüzde kaçı yandıysa bal da o oranda bir azalma olacak” ifadelerini kullandı.

Sahte bal ithalatı başlar ve devam ederse sektör 10 yıla kadar biter

Sahte bal ithalatı hakkında konuşan Gaziantep İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, konuşmasını şu cümlelerle tamamladı: “İthal edilecek bal, tamamen yapaydır, ancak bal olarak satılacak, hatta bal aromalı şuruptan daha tehlikelidir. İthal bal sözü bile piyasada olumsuz bir hava estirdi, firmalar bal almaktan vazgeçti, arıcılar endişeli bir şekilde bekliyor. Sahte bal ithalatı başlar ve devam ederse sektör 10 yıla kadar bitme noktasına gelecek.” Hüseyin Karataş

Yorumlar
Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *